Guinness-rekordot állított fel a Vodafone drónja

Kapcsolódó cikkek

Guinness-rekordot állított fel a Vodafone drónja

Guinness-rekordot állított fel a Vodafone drónja

szórakozás

4 perc

Idén immáron 25. alkalommal rendezték meg Nyugat-Sussex-ben a Goodwood-i Sebességfesztivált. Most azonban nemcsak a benzingőz és az adrenalin miatt izzott a brit motorsport ikonikus versenypályája, hanem a különleges versenyautók mellett volt más látványosság is!

A Vodafone számára telekommunikációs szolgáltatóként természetesen a nagy adatátviteli sebesség biztosítása volt az elsődleges a körülbelül 150 ezer látogatót vonzó fesztiválon. De itt nem állt meg a brit vállalat, hanem a sebesség jegyében egy dróngyorsasági rekordállításra is vállalkoztak.

A kísérlet egyik „főszereplője” a Vodafone Xblades drón, egy Wingcopter XBR volt. Ez a típus jelenleg a leggyorsabbnak számít a távvezérlésű rotoros repülő szerkezetek között.

A másik főszereplő a tinédzser, de máris tapasztalt versenyző Luke Bannister volt. A fiatal drónpilóta profizmusát kiválóan mutatja, hogy az általa irányított Xblades drónnal elérte a 240,6 km/órás átlagsebességet! A Goodwood-i versenypályán felállított világrekordot a Guinness Rekordok csapata is hitelesítette.

Bárki beszállhat

A drónok a felhasználók körében is évek óta népszerűek, és egyre szélesebb a kínálat is. Rengeteg megoldás garantálja már a valós idejű funkciókat is – köszönhetően például azoknak a mobilalkalmazásoknak, amelyek lényegében az okostelefont virtuális pilótafülkévé alakítják át.

A Vodafone UK blogja három drónt is kiválasztott, amelyeket a különböző felhasználói szinteken a legjobbak közé sorolnak:

Kezdőknek – UDI U818a Plus

Ez egy általános, minden lényeges funkcióval rendelkező drón. Kezdők számára ideális. A felszállás és leszállás egyetlen érintéssel beállítható, ahogy az úgynevezett „custom flight route” is – vagyis egyéni repülési útvonal, amelyet a szerkezet irányítás nélkül is képes megtenni. A nagy látószögű 2 megapixeles HD kamerával kiváló képeket lehet készíteni az alatt a 15 perc alatt, amíg az eszköz egy töltéssel a levegőben tud maradni.

Haladóknak – Holy Stone F181W

Ahogy az UDI U818a Plus-nál, úgy ennél a családbarát drónnál is használható az okostelefon kijelzője a kameranézet megjelenítésére. A konzolszerű vezérlővel könnyedén röptethető az eszköz – a konzolon van egy külön gomb a fordulásokra is. A kisméretű készülék 100 méteres távolságig alkalmazható és 720p-es felvételeket készít.

Profiknak – DJI Inspire 2

Az Inspire 2-t a drónokat használó közösségek is az egyik legjobbnak tartják. Ez az árában is visszaköszön, amely körülbelül egymillió forinttól indul, de a kiegészítőkkel akár a több millió forintot is elérheti. A készülék a professzionális minőségű képfeldolgozó rendszerének köszönhetően akár 27 percnyi felvételt is készíthet 4K vagy 5,2K felbontásban – valamint megfelelő engedélyekkel 7 kilométeres körzetben is képes repülni.