Digitális tapétával varázsolhatja újjá otthonát

Digitális tapétával varázsolhatja újjá otthonát

Digitális tapétával varázsolhatja újjá otthonát

szórakozás

2 perc

Felejtse el az okostelevíziókat, az intelligens hőszabályzókat és a fogyóban lévő élelmiszereket utánrendelő hűtőket, tegye digitális tapétával okosabbá a háztartását.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói ugyanis olyan nyomtatott elektronikai megoldást fejlesztettek ki, melynek segítségével a szoba falait digitális eszközparkká lehet alakítani – miniatűr hangszórókkal, mikrofonokkal, kapcsolókkal és szenzorokkal.

„A fejlesztéssel lényegében bármilyen felületre – legyen szó papírról, alumíniumról vagy akár műanyag fóliáról – teljes és komplex elektromos áramkörök nyomtathatunk” – magyarázta a részleteket az NTU professzora a szingapúri Smart Nation Innovations konferencián. Joseph Chang szerint ez az intelligens otthonok esetében azt is jelentheti, hogy a tapétára akár okoskészülékeket is lehet nyomtatni.

Kíváncsi rá, mi a legtrendibb az okosotthonokban? >>A szakértő példaként említette, hogy jelenleg olyan, több mikrofonból álló rendszert szeretnének létrehozni, melyben minden egyes darab csupán egy adott hangszóróval állna összeköttetésben. A fejlesztés különösen az idősek számára lehet hasznos, akik ezáltal hangutasításokkal irányíthatnák a számítógépüket.

Ugyanígy hangszórókat is lehetne a falra nyomtatni, tehát ha a lakó fel szeretne hívni valakit vagy segítségre szorul, akkor elegendő lesz szó szerint a „falnak beszélnie”. A professzor az innovációt ahhoz hasonlította, mintha valaki egyetlen hatalmas iPhone-ná változtatná a lakását.

A folyamat során ugyanazt az adalékanyagot használják, mint amit a pólók nyomtatásánál, vagyis az eljárás rendkívül költséghatékony. A megoldás sokoldalúságának köszönhetően az elektromos áramköröket akár az ablakokra is ki lehet tenni, ha egy átlátszó műanyag lapra nyomtatják ki ezeket.

A kutatócsapat már számtalan újabb alkalmazás fejlesztésén is dolgozik, beleértve az elektronikus egészségügyet, az eHealth-t is. Az orvosok a megoldás segítségével például okosragtapaszokat nyomtathatnának a betegek számára, de az ehhez szükséges két szabadalmat még nem jegyezték be.

Motivációs tükör dobhatja fel a reggeleket >>A hétköznapi termékek sokkal okosabbá válhatnak; vegyünk például egy olyan dobozt, amely figyelmezteti a vásárlót, hogyha lejár a tej szavatossága, vagy egy olyan pólyát, amely jelzi, ha vissza kell menni az orvoshoz és kicserélni a kötést. De a lehetőségek tárháza szinte végtelen, az újítás segítségével akár olyan intelligens tapaszok is nyomtathatóak, amely figyelik a viselőjük életjeleit, például a szívritmusát.

A professzor szerint nem az a cél, hogy versenyre keljenek az okostelefonokban és más készülékekben lévő, nagy teljesítményű processzorokkal. Inkább arról van szó, hogy kiegészítik ezeket az eszközöket olcsón kinyomtatható elektromos áramkörökkel, amelyek mindössze néhány „fillérbe” kerülnek.

Forrás: International Business Times