Bonjour: ébresztés okosan

Bonjour: ébresztés okosan

Bonjour: ébresztés okosan

szórakozás

5 perc

A francia Holi startup hangvezérléssel működő ébresztőórája képes elsajátítani tulajdonosa napirendjét, így akár digitális személyi asszisztensként is funkcionál.

A Bonjour okosóra elegáns megjelenésű, kör alakú, HD-képernyővel ellátott fő részének átmérője 13,5 centiméter. A termékkel a fejlesztők célja nem csupán annyi, hogy megkönnyítsék a felhasználók reggeleit, hanem alapvető életminőségükön is szeretnének javítani.

A használathoz nincsen szükség gombokra vagy külön applikációra, bár a készülék kezdeti beállítása a kapcsolódó alkalmazáson keresztül lehetséges. Jelenleg az óra angolul és franciául érti a hangvezérlést, de folyamatban van más nyelvek integrálása is.

A rossz szokások leküzdésében is segíthet az okostechnológia

A legegyszerűbb funkció természetesen az ébresztés, ehhez csupán annyit kell mondani, hogy: „Bonjour, ébressz fel 7 órakor!”, azután igény szerint hangjelzést, így a Spotify kínálatában szereplő zenét vagy valamelyik internetes rádiót lehet választani.

Feltételhez kötött riasztások is beállíthatók, így a megszokottnál korábbi ébresztés is kérhető, ha másnap például torlódás várható az utakon, vagy ha mondjuk, szép idő esetén a felhasználó munka előtt még szeretne futni is.

Ezen felül a készülék igyekszik megtanulni tulajdonosa napirendjét, a cél az, hogy anélkül adjon információkat, hogy azt külön kérni kelljen. Például lefekvés előtt tájékoztatja a felhasználót, hogy minden ablak és ajtó zárva van a lakásban – természetesen ehhez intelligens otthoni berendezésekre is szükség van.

Összekapcsolhatók vele olyan alkalmazások is, mint például az iCal, a Google naptár, a Google térkép és az Uber, így a készülék „rálát” tulajdonosa napirendjére, és ennek megfelelően „cselekszik”. Például, ha valaki a szokásosnál tovább szeretne „szundizni”, akkor figyelmezteti, hogy reggel fontos megbeszélése van, amiről lehet, hogy az illető megfeledkezett.

Olyan eszközökkel, alkalmazásokkal is összeköthető az óra, mint a FitBit, az Apple Health vagy a Withings aktivitásmérők, így „ellustulás” esetén a készülék is figyelmeztethet, hogy itt az ideje a testmozgásnak.

Megoldható továbbá számos intelligens otthoni berendezéssel is a kapcsolódás, így a Bonjour a napirend alapján automatikusan beállítja a termosztátot vagy bekapcsolja a világítást, továbbá a felhasználó így kedve szerint az ágyból is irányíthatja otthoni okoseszközeit (az érintett eszközök és szolgáltatások az Amazon Alexa, a Nest, a Philips Hue, a SmartThings és a Wemo).

A fejlesztők a magánélet védelmére is gondoltak, azt ígérik, hogy a kapcsolódó adatok nem kerülnek megosztásra, illetve igény szerint ki is lehet kapcsolni a „figyelő” funkciót. Ezen felül megjeleníthetők a képernyőn olyan információk, mint az aktuális forgalmi viszonyok, az otthoni hőmérséklet, privát videoüzenet küldhető a családtagoknak, az USB-portnak köszönhetően pedig a különféle mobileszközök is feltölthetők. Az internethez WiFi-n keresztül csatlakozik a készülék, de Bluetooth-kapcsolattal is rendelkezik.

A kapcsolódó Kickstarter-kampányból még két hét van hátra, a projekt végéig még 119 dollárért (nagyjából 35 ezer forintért) még megvásárolható a termék, amelynek kiszállítása jövő júniusban várható.