Okoseszközök az egészségért

Okoseszközök az egészségért

Okoseszközök az egészségért

egészség

2 perc

A holland Philips mind a Dolgok Internetében, mind az egészségügyi készülékek gyártásában járatos, most a két szakterületét vegyítve újabb intelligens, csatlakoztatott eszközöket dobott piacra.

A Hue okosizzókon keresztül az IoT (Internet of Things) területén is népszerű vállalat nemrég négy különböző csatlakoztatott egészségügyi eszközt mutatott be: egy intelligens szobamérleget, egy aktivitásmérő karórát, egy fülhőmérőt és egy vérnyomásmérőt. A termékeket úgy tervezték, hogy az adott készüléket a Philips HealthSuite okostelefonos applikáció alkalmazásával lehessen elérni – akár Androidon, akár iOS-en keresztül. 

A vérnyomásmérő formatervezése hasonlít a hagyományos készülékekhez, de karcsúbb változatban készült. Az eszköz mér diasztolés és szisztolés vérnyomást, valamint a szívfrekvenciát is. Csuklóra és karra erősíthető verzió is elérhető a termékből, a kiskereskedelmi ára 89,99 és 99,99 dollár.

A mérleg fekete és fehér színben is kapható, az egyszerű súlymérésen túl képes kiszámítani a testtömegindexet és felméri a testzsír szintjét is, az ára pedig 99,99 dollár.

A fülbe helyezhető, 59,99 dolláros hőmérő pedig akár két másodperc alatt képes meghatározni a test hőmérsékletét. 

Az egészségügyi karóra nyomon követi viselője aktivitását, a szívritmust és az alvási szokásokat. Fontos kiemelni, hogy ez nem egy hagyományos értelemben vett okosóra, így például nem mutatja meg a telefonos értesítéseket.

Az eszköz nem az Android viselhető kiegészítőkre tervezett operációs rendszerét futtatja, és semmilyen harmadik féltől származó alkalmazást nem lehet rá telepíteni. Sokkal inkább egy egyszerű képernyővel rendelkező aktivitásmérőként kell rá gondolni, amely természetesen karóraként is működik.

Az egészségügy régóta fontos terület a Philips számára, hiszen bevételeinek jelentős részét ez a terület képezi. Aki kórházi ellátást, vizsgálatot vesz igénybe, az esélyes, hogy találkozik a cég CT vagy MRI készülékeivel. A The Next Web cikke szerint az logikus lépés lenne, ha az egészségügy szorosabban kapcsolódna a társaság okosotthon-stratégiájába.

A holland vállalat az egészségügy területén igazán zsúfolt szegmensbe lépett be, hiszen sok más okoseszköz mellett létezik már számtalan fitneszkarpánt és wifiképes mérleg is. A legnagyobb dobásokra természetesen a nagy gyártók, így a Philips is pályáznak, a kérdés már csak az, hogy mekkora sikerrel.