Állati kiegészítők: így lesz trendi egy házi kedvenc

Állati kiegészítők: így lesz trendi egy házi kedvenc

Állati kiegészítők: így lesz trendi egy házi kedvenc

szórakozás

5 perc

Egyre több kutyák és macskák számára tervezett viselhető kiegészítő jelenik meg a piacon, az intelligens nyakörvek segítségével például valós időben lehet nyomon követni az állatok aktivitását, tartózkodási helyét és egészségi állapotát is.

Az utóbbi időben világszerte kitört a fejlesztési láz a viselhető kiegészítők piacán. Az intelligens, szenzorokkal ellátott készülékek figyelik a viselőjük minden egyes mozdulatát, nyomon követik egészségi állapotukat, aktivitásukat, hívásokat fogadnak és üzeneteket küldenek. Az élesedő piaci verseny miatt ráadásul egyre alacsonyabb áron lehet hozzájutni az eszközökhöz, miközben a korábbi, szerény megjelenésű modelleket kezdik felváltani a kifinomultabb formatervezésű darabok. A tervezők a piaci sikeren és a technológia fejlődésén felbuzdulva egyre nagyobb figyelmet szentelnek az állatokra felszerelhető készülékeknek is, cikkünkben így összegyűjtöttük, hogy melyek a legígéretesebb újdonságok:

1. WÜF

A WÜF kutyanyakörv egy olyan több funkciót ötvöző készülék, amely nyomon követi az állat fizikai aktivitását és tartózkodási helyét, emellett mikrofonnal is rendelkezik. A szenzorok által begyűjtött adatok alapján elemzi azt, hogy a házi kedvenc elég testmozgáshoz jutott-e a nap során, és gyakorlatilag „megtanulja”, hogy a kutya melyik napszakban a legaktívabb.

A beépített GPS segítségével bármikor pontosan be lehet mérni, hogy az állat merre jár, így a mobiltelefonnal felvértezett gazdája biztos lehet abban, hogy kedvencének nem veszik nyoma. A kutya emellett előre beprogramozott hangjelzések révén távolról is utasításokat kaphat. Ha tehát úgy érzi, hogy kedvence túl messzire kóborolt, akkor a „gyere vissza” parancsszóval máris magához hívhatja.  

2. HeyRex

A HeyRex szintén egy olyan viselhető kiegészítő, amely figyelemmel kíséri a kutya aktivitását, viselkedését és egészségi állapotát. Ahhoz, hogy a gazdák hosszú távon is nyomon követhessék ezeket az értékeket, nem kell mást tenni, mint egy speciális bioszenzort rögzíteni az állat nyakörvére.

3. Otto Petcare System

Az Otto Petcare System az idei év januárjában került forgalomba, és a fejlesztők állítása szerint egy olyan megoldással léptek piacra, amely gondoskodik az állatok jólétéről. A rendszer egyik eleme egy intelligens nyakörv, amely érzékelők segítségével gyűjti össze és továbbítja az adatokat egy felhő-alapú alkalmazásnak.

A csomaghoz tartozik továbbá egy ételadagoló is, amely a kutya energia-felhasználása alapján pontosan kiszámolja, hogy mennyi táplálékra van szüksége az állatnak. Az ételadagolót távolról is lehet szabályozni, tehát hogyha késésben van, vagy házon kívül tölti az estét, akkor a mobiltelefonján keresztül is megetetheti kedvencét.

A rendszer harmadik pillére egy webkamera, amellyel ellenőrizni lehet, hogy a kutya rendesen megette-e az ételt, egy hangosbeszélő segítségével pedig becézgetheti is négylábú barátját.

4. Tractive

A Tractive egy olyan GPS-szel ellátott jeladó készülék, amelyet a kutyák és a macskák nyakörvére lehet rögzíteni. Ha szem elől téveszti a kedvencét, akkor az intelligens eszköz segítségével bármikor be tudja mérni a pontos tartózkodási helyét egy okostelefonon keresztül.  

5. Voyce

A Voyce névre keresztelt készülék a kutya egészségi állapotáról közvetít valós idejű információkat az aggódó gazdáknak. Az eszköz figyeli az állat szívritmusát és légzésének ütemét, emellett ellenőrizni lehet vele, hogy nem lépnek-e fel betegségre utaló tünetek. Szükség esetén szakértői tanácsokat lehet kérni, egyedi célkitűzéseket és értesítőket beállítani, a kutya egészségi állapotára vonatkozó információkat pedig egy felhő-alapú tárhelyen lehet megőrizni. Az eszköz gyártása és kiszállítása az előző hónapban kezdődött meg.

6. Petcam

A Petcam gyakorlatilag egy állatok számára tervezett GoPro kamera. Ha felszíjazza a készüléket a kutyája vagy a macskája nyakára, akkor élő adásban figyelheti az okostelefonján, hogy merre kalandozik a kedvence.

7. PetPace

A PetPace szintén egy olyan szenzorokkal ellátott okosnyakörv, amely figyeli a kutyák és macskák testhőmérsékletét, pulzusát, a légzésük ritmusát, az aktivitásukat, az elégetett kalóriák mennyiségét, illetve a testhelyzetüket. Az eszköz az összegyűjtött adatokat egy felhő-alapú rendszeren keresztül továbbítja a gazdák okostelefonjára. Ha bármelyik érték elmozdul az egészséges tartományból, akkor a felhasználó külön értesítést kap a mobilos alkalmazásban, és az adatokat máris elküldheti egy állatorvosnak.

8. Best Fit Friend

A MyFitDog által megtervezett Best Fit Friend nem csak a házi kedvencek, hanem a gazdáik aktivitását is figyelemmel kíséri, így segít, hogy mindketten formában maradjanak. A fejlesztők a Kickstarteren indított kampánnyal gyűjtötték össze a termék piacra dobásához szükséges pénzt közösségi finanszírozás keretében, azzal az alapvető céllal, hogy a kutyatulajdonosok szőrös barátaik segítségével váljanak fittebbé.

9. Loc8tor

Ahogy már a neve is mutatja, a Loc8tor egy GPS-alapú nyomkövetővel ellátott készülék, amely szintén azt a célt szolgálja, hogy a gazdák be tudják azonosítani kutyájuk vagy macskájuk tartózkodási helyét.

10. FitBark

A FitBark a kutyák fizikai aktivitását követi nyomon, azáltal, hogy elemzi a mozgásukat és azt, hogy mennyi ideig pihentek. Az eszköz abból a szempontból számít egyedülállónak, hogy a gazdák a saját kedvencükre vonatkozó értékeket összehasonlíthatják más – hasonló fajtájú – állatok aktivitásával. A kutyatulajdonosok pedig nem csupán egymás közt oszthatják meg ezeket az információkat, hanem vész esetén rögtön továbbíthatják is azokat az állatorvosnak.

11. Tail Lights

A Tail Lights egy kicsit talán kilóg az eddigi okos fejlesztések sorából, hiszen a készülék elsősorban lovak számára készült. Az eszköz egy tépőzárral rögzíthető különleges neoprén anyagból áll, amely LED izzósorokat tartalmaz, és az állatok farkára lehet erősíteni. A fejlesztés segítségével a lovakat az éjszakai sötétben is bármikor ki lehet szúrni. Érdekes adalék a történethez, hogy a tervezőnek az adta az ötletet, amikor egy barátját éjjel elütötte egy autó, miközben lovagolt.

12. Tagg

A Tagg szintén egy több funkcióval ellátott készülék; egyszerre figyeli az állatok aktivitását, tartózkodási helyét, illetve a környezetük hőmérsékletét. A GPS-alapú rendszer azonnal riasztja a gazdákat, hogyha a kedvencük nem arra kószál, ahol kellene, emellett rálátást kaphatnak arra, hogy a kutyájuk mennyire volt aktív a nap során. A külső hőmérsékletet figyelő szenzorra azért volt szükség, hiszen így a tulajdonos rögtön értesülhet róla, ha az állat túl közel merészkedik egy hőforráshoz és veszélybe kerül.

13. Whistle

A Whistle több más versenytársához hasonlóan a kutyák aktivitását követi nyomon, figyeli, hogy az állat mennyit sétált, játszott, vagy pihent a nap folyamán. A gazdák a készülék segítségével egyéni edzőprogramokat állíthatnak be, és egy okostelefonos alkalmazáson keresztül ellenőrizhetik, hogyan halad a kutyájuk a célkitűzések teljesítésével.

Forrás: Bionicly