Malackodás a világhálón: állati M2M-fejlesztés

Malackodás a világhálón: állati M2M-fejlesztés

Malackodás a világhálón: állati M2M-fejlesztés

gyártás

2 perc

„Vírusként” terjedhet a sertéságazatban is az IoT. A Dolgok Internete az állatok egészségének ellenőrzését és a feldolgozásra kerülő hús minőségét garantálhatja.

Még mielőtt valaki megijedne, hogy egy újabb vírus ütötte fel a fejét, gyorsan pontosítanánk, hogy miről is van szó: az állattenyésztés területén is megjelennek a gépek, eszközök közötti kommunikáció legújabb eszközei. 

A General Alert (GA) felügyelő és riasztórendszerek kiépítésével foglalkozik, amely a cégek vezeték nélküli monitoring rendszereinek az alapját képezi. A GA és az 1248 nevű társaság közös projektje az új Geras-rendszer, amely a mezőgazdaságban lehet innovatív segítség.

Az elhelyezett érzékelők olyan tényezőket vizsgálnak, mint az állattartó telepek hőmérséklete, az ivóvizek kémiai összetétele, pH értéke, a takarmány mennyisége, a páratartalom, a levegő szén-dioxid-koncentrációja vagy az állatok vizeletének ammóniatartalma. Emellett egy másik, az állatokba ültetett apró szenzor a testhőmérsékletüket is méri.            

Érdekesnek találja a témát? Akkor ezt is érdemes elolvasnia: A baromfiudvarban is hódít az M2M >>Ez lesz az első olyan rendszer a világon, amely ilyen részletesen feltérképezi az állatok környezetét, így az állomány mérete mellett a feldolgozott hús minőségét is javíthatja. A későbbiekben kiépülő nemzetközi együttműködés a globális járványokat is megfékezheti, hiszen az érzékelők már a betegség korai stádiumában riasztást küldenek a központnak.

A Geras nagyszámú érzékelőt használ, mindegyik több ezer vagy akár milliónyi adatot gyűjt, és így a központba eljuttatott információk tökéletes képet adnak az állomány egészségéről. Az átlátható és könnyen kezelhető platformnak köszönhetően ráadásul az értékeket egy okostelefonon vagy tableten is nyomon lehet követni. A szoftveres megoldás más területeken, például a növénytermesztésben is hasznos segítségnek bizonyulhat, de akár az állatkertek lakóinak is védelmet nyújthat.

Forrás: M2M Now