Ilyen a modern mezőgazdaság – az M2M itt is segít

Ilyen a modern mezőgazdaság – az M2M itt is segít

Ilyen a modern mezőgazdaság – az M2M itt is segít

agrár

2 perc

A gépek közötti kommunikációval többszörösen nyerhetnek az agrárvállalkozások – így például a szarvasmarhatartók is. Több tej, nagyobb húshozam, hatékonyabb takarmányozás, egészségesebb állatok – ez mind az M2M-nek (is) köszönhető a Keenan agrárvállalat szerint.

Az ír cég a haszonállatok takarmányozására gyárt gépeket, illetve a szakterületükkel kapcsolatban információs szolgáltatást is biztosítanak. A Keenan a tudomány és az M2M, vagyis a machine-to-machine technológia segítségével törekszik arra, hogy hatékonyabbá tegye a takarmányozást, valamint növelje a tej- és húshozamot Európában, az Egyesült Államokban, illetve Ausztrália és Új-Zéland térségében.

Jól vizsgázott a rendszer

A fejlesztésben a cég telekommunikációs partnere a Vodafone, közös terméküket ezer brit és franciaországi állattartó telepen próbálták már ki. Megállapították, hogy 10 százalékkal nőtt a takarmányozás hatékonysága, ami naponta majdnem 1,7 literrel növelte az egy tehénre jutó tejtermelést. De nemcsak a mennyiség nőtt: a tej és a hús minősége is javult, ami növelte a gazdálkodók bevételeit is. A hatékonyabb etetésnek köszönhetően az állatok egészségesebbek lettek, ami csökkentette az állatorvosi költségeket is.

„Az M2M-rendszerek segítségével meg tudjuk határozni, hogy miből mennyit és milyen sorrendben adjunk a táphoz. A részletes információknak köszönhetően sokkal pontosabban látjuk, hogy hol kell változtatnunk, és hol lehet csökkenteni a költségeket” – nyilatkozta az egyik gazdálkodó.

Megúszható a papírmunka

„A gazdák túl elfoglaltak ahhoz, hogy a gépek adatait a memóriakártyákról saját maguk másolják be az adatbázisba. Gyakran késlekedtek az adatküldéssel, így előfordult, hogy többhetes csúszással kaptuk meg az információkat. Ez viszont hátráltatta a hatékony elemzést” – említett egy gyakorlati példát a Keenan innovációs igazgatója arra, hogy milyen területen hozott áttörést az M2M. A technológia fontos előrelépést jelent például abban, hogy az adatokat automatikusan továbbítják az M2M-alapú eszközök.

A fejlesztés a hatékonyabb információgyűjtésen és elemzésen túl abban is segít, hogy a piaci szereplők könnyebben együtt tudjanak működni – a termelőktől a takarmányszállítókon át a takarmányozási szakértőkig. Az pedig egy következő állomás lehet, hogy az előállított tej és hús mennyiségi adatai is automatikusan érkezzenek a központi adatbázisba. Az ír vállalat fejlesztői valószínűleg már ezen is dolgoznak.

Forrás: ComputerWeekly.com