Birkaterelés az űrből

Birkaterelés az űrből

Birkaterelés az űrből

még több IoT

2 perc

A gépek közti kommunikáció széles körű felhasználhatóságába beletartozik, hogy a számtalan üzleti és otthoni megoldás mellett az M2M hamarosan az istállóban és a kutyaólban is megjelenhet.

A mezőgazdasági telepeken lévő hatalmas állatállományról egyesével adatot gyűjteni nem különösebben költséghatékony, ráadásul rengeteg időt és pénzt emészt fel. Ezzel a problémával szembesült az írországi Keenan is. Az agrárvállalat azt tűzte ki célul, hogy minél korszerűbb, folyamatosan frissülő adatbázist állítsanak össze a vevőik számára. Például a takarmányozásról vagy a megtermelt hús és tej tápanyagtartalmáról. A siker nem maradt el: a szükséges mérőeszközök és a valós idejű adatgyűjtés bevezetése sokkal hatékonyabb takarmányozást tett lehetővé. A korszerű rendszernek köszönhetően a vizsgált cégeknél 10 százalékkal nőtt a tej- és húshozam.

Az innováció lényege, hogy a gépek, eszközök – emberi beavatkozás nélkül – egy beépített Vodafone SIM kártya segítségével küldik az adatokat, és kommunikálnak a hálózattal.

Állat-GPS is segítheti a gazdálkodókat

Az M2M-alapú megfigyelés a haszonállatok mellett a vadak követésére is alkalmazható. Ahogy arra már van példa, a technológia segítségével térképen követhető a költöző madarak pontos útvonala. De akár az is lehetséges, hogy ha veszélyes vad – a baromfitartók esetében például róka – merészkedik a telepre, akkor jelezzen a rendszer.

A jóból a házi kedvencek sem maradnak ki. A jövőben várhatóan a kutyák, macskák is „felszerelhetőek” lesznek ilyen kütyüvel, amely a beültetett chip mellett szintén jó szolgálatot tesz, ha a család kedvence elkóborol otthonról.

Forrás: Wireless Innovation