Online banki ügyintézés: kell-e a biometrikus azonosítás?

Online banki ügyintézés: kell-e a biometrikus azonosítás?

Online banki ügyintézés: kell-e a biometrikus azonosítás?

pénzügy

2 perc

A brit fogyasztók több mint fele – 54 százaléka – ma már biometrikus azonosításhoz kötné a pénzügyi tranzakciók lebonyolítását az Experian felmérése alapján.

A szolgáltatásokról készült listát, amelyet a válaszadók egyértelműen egy előzetes ellenőrzéstől tennének függővé, toronymagasan a bankszámlákhoz való internetes hozzáférés vezeti.

A kutatásban részt vevő több mint 2 ezer felhasználó 43 százaléka az e-mailek elolvasását is szigorítaná, de felmerült az is, hogy a nyugdíjakhoz, a kereskedelmi számlákhoz, sőt akár a közösségi oldalakhoz való hozzáférést is ilyen módon kéne korlátozni. Ez a megoldás azért is aratott sikert a fogyasztók körében, hisz mintegy kétharmaduk ugyanolyan biztonságosnak vagy biztonságosabbnak tartja, mint az elektronikus számlákhoz való hozzáférés jelszóval történő levédését – írta az NFC World.

A nyilatkozók 40 százaléka üdvözölné azt a megoldást, hogyha az internetes folyószámlákba csak egy ujjlenyomat-vizsgálat után lehetne belenézni, míg 19 százalékuk a retinaazonosítást is ajánlatosnak tartja. A kutatásban részt vevők mindössze elenyésző része (9 százaléka) vélte úgy, hogy a személyazonosításhoz videokamerás arcfelismerő rendszereket kellene alkalmazni, további 5 százalék pedig hangfelismeréshez kötné az elektronikus számla elérését.

Eltérő fogadtatás

A felmérés kiértékeléséből egyértelműen kiderült, hogy a nők kevésbé bíznak a biometrikus technológiában. 56 százalékuk ítélte ugyanannyira biztonságosnak, vagy biztonságosabbnak, mint a jelszavas rendszert. Ez az arány a férfiak esetében némileg magasabb, 68 százalékos volt. Az ujjlenyomat-alapú azonosítással kapcsolatban azonban a nők sokkal elfogadóbbnak bizonyultak. 43 százalékuknak nem volt ellen kifogása, szemben a férfiak körében regisztrált 37 százalékos elfogadottsági aránnyal.

Meglepő módon a fiatalabb, 18 és 34 év közötti fogyasztók sokkal szkeptikusabbak voltak a retinaszkennelést illetően, mint az idősebb korosztály, mindössze 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne alávetni magát egy ilyen ellenőrzésnek. Az 55 év feletti válaszadók 22 százaléka ugyanakkor erre a megoldásra szavazott.

Ian Cunningham, az Experia személyazonosítással és csalásokkal foglalkozó részlegének igazgatója szerint a biometrikus azonosításban benne rejlik az a potenciál, hogy a jövőben kulcsszerepet játsszon az adatvédelemben. Az ügyvezető azt várja, hogy a következő néhány év során számottevő előretörésnek leszünk a szemtanúi, amely minden bizonnyal jelentősebb befektetésekre ösztönzi majd a pénzügyi szektort is.