Mesterséges intelligencia a pénzügyi szektorban

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia a pénzügyi szektorban

Mesterséges intelligencia a pénzügyi szektorban

pénzügy

2 perc

A 700 szakember megkérdezésével készült globális felmérés szerint a vállalatok 89 százaléka még nem vezetett be mesterséges intelligencián (AI) alapuló megoldásokat a pénzügyi folyamataiba.

A kutatást az Oracle üzleti szoftverfejlesztő vállalat és az Association of International Certified Professional Accountants készítette. Az összefoglaló első részét itt olvashatja el.

A válaszadók csupán 10 százaléka állította, hogy rendelkezik a szervezet digitális átalakulását elősegítő készségekkel. A felmérésben az innovatív szakemberek három legfőbb jellemzőjét emelték ki.

A működést modernizálók

A technológiailag képzett pénzügyi szakemberek fejlettebb technológiákat alkalmaznak és az üzleti működés modernizálására törekednek. A digitális pénzügyi szakértők 86 százaléka a digitális- és felhőmegoldásokat részesíti előnyben, amelyek révén nagyobb mértékben automatizálhatók az intelligens folyamatok. Továbbá szélesebb körben férhetnek hozzá az olyan technológiákhoz, mint az Artificial Intelligence vagy a blokkláncok – amelyeket jellemzően a felhőből érnek el.

Emellett a válaszadók 73 százaléka összpontosítja a pénzügyi tárgyi szakértelmet az ún. globális „kiválósági központokban” (Center of Excellence).

Adatelemzők

A vezető pénzügyi csoportok képesek összekapcsolni a különálló alkalmazásokban lévő adatokat, és ezáltal új ismereteket nyernek ki az információkból. Egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a mesterséges intelligenciára, amely révén különféle rejtett mintákat tárhatnak fel, javaslatokat tehetnek és tanulhatnak a töretlenül áramló üzleti adatfolyamból. A felmérés szerint a növekvő bevételi eredményeket elérő cégek nagyobb arányban adaptálnak AI technológiát.

Üzleti döntéshozók

A vezető pénzügyi csoportok már nemcsak jelentéseket készítenek, hanem az adatok elemzése alapján javaslataikkal befolyásolják az üzleti döntéseket is. Kevesebb időt töltenek a manuális riportálási folyamatokkal, és a valós idejű, pontos adatelemzésekkel a kezükben bekerültek az üzleti döntéshozók sorába. Javaslatokat tesznek új akciótervekre és befolyásolják az üzleti stratégiákat is.

„Azt láthatjuk, hogy a pénzügyi vezetők eddig jellemzően reaktív módon végezték feladatukat – nyomon követték, összegezték és bemutatták az üzleti eredményeket. Legtöbbjük még mindig több időt tölt azzal, hogy összegyűjtse az adatokat, mint hogy azokat elemezze és információkat nyerjen belőlük. A jövőben szükség lesz az információk proaktív használatára, hogy előrejelezzék a folyamatokat, illetve ezáltal segítsék az üzletágakat, hogy megtehessék a következő, megfelelő lépést üzleti döntéseikben” – összegezte Füzes Péter, az Oracle regionális üzletfejlesztési igazgatója.