Magyar startupok is beszálltak a FinTech Hub programba

Kapcsolódó cikkek

Magyar startupok is beszálltak a FinTech Hub programba

Magyar startupok is beszálltak a FinTech Hub programba

pénzügy

2 perc

Digitális könyvelő és dinamikus ügyfél-átvilágítást végző vállalkozások piacra jutását segítik Szlovákiában.

Néhány hónappal a FinTech Hub Szlovákia létrejöttének hazai bejelentését követően már két magyar startup csatlakozott a szervezet programjához. Az alapító Vacuumlabs, a Mastercard és a Szlovák Fintech Szövetség mások mellett helyi kapcsolatrendszerükkel segítik a résztvevőket terveik megvalósításában, és további magyar vállalkozásokat is várnak a programba.

Pozsonyban található az első FinTech Hub, amelynek célja a Közép-Kelet-Európai Régió innovációjának támogatása. Az előzetes igényfelmérést követően már a következő hónapokban megkezdik a közös munkát a FinTech Hub Szlovákia és az újonnan csatlakozott hazai startupok.

Az Acounto digitális könyvelési szolgáltatása csak 2021 elején élesedett, de mostanra már több mint 100 ügyfelük van. A folyamatos fejlesztés alatt álló applikáció legfőbb előnyei között említik a cégvezetők a kényelmet, a gyorsaságot és az átláthatóságot, a könyvelési anyagok naprakész nyomon követhetőségét. A startup minden vállalkozás számára jelentős költség- és munkaidő-megtakarítást biztosít. Versenyelőnyük a könyvelési, bérszámfejtési és egyéb munkafolyamatok automatizálásában rejlik, a digitalizáció nyújtotta kényelmet pedig versenyképes árképzéssel párosítják.

A 2019-ben indult Complytron egy regtech startup, vagyis a szabályozói megfeleléssel foglalkozó technológiai cég. Az alapítók a pénzügyi és a nem pénzügyi szektor egyre átfogóbb ügyfél-átvilágítási kötelezettségének a támogatása terén látnak piaci lehetőséget. Kifejezetten a kisebb és közepes méretű piaci szereplőkre célzott, automatizált átvilágítási szolgáltatást kínálnak, amellyel az előírt szankciós lista ellenőrzések, a nemzetközi és hazai kiemelt közszereplői ellenőrzések és egyéb hatósági tiltólista és watch-list szűrések valósíthatók meg.  

Emellett saját fejlesztésű, URL-alapú digitálisujjlenyomat-analízis technológiával segítik a bankbiztonsági szakemberek munkáját a magas kockázatú ügyfélkapcsolatok beazonosítása során. Adatvagyonuk erős kelet-európai fókusszal bír, de globálisan is hasznosítható.

A magyarországi irodával is rendelkező Vacuumlabs a fintech fejlesztések határokon átnyúló elterjedését, a lehetséges szinergiák kiaknázását támogatja a FinTech Hubban végzett munkájával.