Kamatozó részvénysorozatot vezetett be a Delta

Kapcsolódó cikkek

Kamatozó részvénysorozatot vezetett be a Delta

Kamatozó részvénysorozatot vezetett be a Delta

pénzügy

1 perc

Új részvénysorozattal jelent meg az informatikai társaság a Budapesti Értéktőzsde középvállalati piacán, az Xtenden – a hazai tőkepiacon rendhagyónak tekinthető részvényformátum megjelenését ünnepélyes kereskedésindító csengetés jelezte a BÉT-en. A bevezetés révén folytatódik az Xtend szegmens növekedése, egyúttal tovább mélyíti tőkepiaci jelenlétét a hazai informatikai szektor vezető szereplői közé tartozó társaság.

A bevezetés keretében a társaság 2400 darab, egyenként 10.000 forint névértékű kamatozó részvénye került regisztrációra az Xtend MTF piacon. Ezzel a cég a szabályozott piac Standard kategóriája mellett immár a BÉT Xtend piacán is jelen van.

A bevezetés apropóján megrendezett kereskedésindító csengetésen – többek között – Máté Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató helyettese és Bodzási Gergely, a Delta Technologies gazdasági vezérigazgató-helyettese is részt vett.

Mi a kamatozó részvény?

Olyan részvénytípus, amely meghatározott mértékű kamatra jogosítja fel a tulajdonosát. A kamat mellett osztalékra is jogosult lesz a kamatozó részvény tulajdonosa. Ilyen részvényt akár alaptőke-emeléskor is ki lehet bocsátani, legfeljebb azonban a felemelt alaptőke 10 százalékának megfelelő értékben. Nem lehet viszont kamatot fizetni akkor, ha ezzel a társaság saját tőkéje az alaptőke alá csökkenne.

Az 1987-ben alapított cégcsoport a többi között IT- és irodatechnikai eszközök szervizelésével és kereskedelmével foglalkozik, valamint komplett IT-infrastruktúrára vonatkozó megoldások kivitelezésére fókuszál. Emellett az informatikai társaság olyan területeken is aktív, mint az okosváros megoldások, a közlekedésinformatika vagy a digitális oktatás.

Jelentős múltra tekintenek vissza a Budapesti Értéktőzsdén: a Delta Csoport tőzsdei vállalata, a Delta Technologies 2019-ben lépett piacra. A társaság igazgatósága 2023 szeptemberében döntött a mintegy kétmilliárd forint értékű, intézményi, szakmai befektető bevonásával végrehajtott tőkebevonásról, amely folyamat a részvények jelen bevezetéssel zárul le.

„Kamatozó részvénysorozatunk bevezetése a tőzsde Xtend piacára egy hatalmas mérföldkő a vállalat életében” – mondta Bodzási Gergely a Delta Technologies gazdasági vezérigazgató-helyettese. „A növekedési stratégiánk és akvizíciós céljaink megvalósításához elengedhetetlen a forrásbevonás. A kamatozó részvény egy unikális instrumentum a tőkepiacon, amely befektetőnek és kibocsátónak egyaránt előnyös” – tette hozzá.

„Az informatikai szektor a Budapesti Értéktőzsdén is egyre nagyobb súllyal van jelen, amelynek kiemelt képviselője a Delta Technologies. A társaság évek óta a hazai tőkepiac aktív szereplője – jelen bevezetés szemlélteti, hogy a tőkeági forrásbevonás sokrétűen tudja támogatni a növekedési célokat” – emelte ki Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese.