Tisztázzuk a fogalmakat! Mi is pontosan a Dolgok Internete?

Tisztázzuk a fogalmakat! Mi is pontosan a Dolgok Internete?

Tisztázzuk a fogalmakat! Mi is pontosan a Dolgok Internete?

még több IoT

3 perc

Egyre többet hallani az Internet of Things-ről, vagyis magyarul a Dolgok Internetéről. De mégis mi ez a sok „dolog", miért kell, hogy összeköttetésbe kerüljenek, és miért osztanak meg rengeteg adatot egymással?

Az okoskenyérpirító, az internethez kapcsolódó lázmérő és a kutyák számára fejlesztett fitnesznyakörv csak néhány példa a mindennapi, néha értelmetlennek látszó dolog közül, amelyek a webhez kapcsolódva részét képezik az úgynevezett Dolgok Internetének (Internet of Things, IoT). 

A világhálóra csatlakozó gépek és tárgyak akár a negyedik ipari forradalmat is elhozhatják a gyárakban, és szakemberek szerint 2020-ra a cégek fele építi majd bele munkafolyamataiba az IoT-t. A Wired összeállításában végigvette az alapokat, amelyeket a hálózatba kapcsolt világról érdemes tudni.

Mi is az a Dolgok Internete?

Tágabb értelmeben az internetre csatlakozó eszközök összessége, de egyre inkább azokat a tárgyakat is idesoroljuk, amelyek képesek egymással „beszélgetni". Az Egyesült Királyság techcégeit tömörítő techUK szervezet IoT-vezetője szerint a definíció egyszerűen minden olyan készüléket – az egyszerű szenzoroktól kezdve az okostelefonokon keresztül egészen a viselhető kütyükig – jelent, amelyek kapcsolatban állnak egymással.

Ha ezeket az eszközöket automata rendszerekkel kapcsoljuk össze, segítséget nyújthatnak a feladatok során azzal, hogy lehetővé teszik az információ gyűjtését és elemzését vagy egy tevékenység elvégzését, de képesek akár a munkafolyamatok „betanulására” is. A gyakorlatban ez bármilyen „dolog” lehet, legyen az egy okostükör, egy bolti információgyűjtő rendszer vagy akármi más. 

A szintén IoT-szakértő Caroline Gorski szerint az egész a hálózatokról, a készülékekről és az adatokról szól. Az IoT lehetővé teszi, hogy a zárt láncú, belső internethez kapcsolódó készülékek kommunikáljanak másokkal. Így a különböző eszközök együtt tudnak működni nemcsak a közeli, hanem a más hálózatokon lévő berendezésekkel is, ezzel pedig a világ egyre „behálózottabbá” válik. 

Miért van szükség az adatok megosztásra?

A készülékek általában egy meghatározott célra gyűjtik az adatokat, ami hasznos lehet nemcsak egy adott felhasználó vagy vásárló, hanem az egész gazdaság számára.

Feleslegesen féltjük az adatainkat? Tévhitek a Big Data körül

Az ipari gyártósorokon használt érzékelők hatékonyabbá tehetik a termelést vagy csökkenthetik a selejt arányát. Egy tanulmányban közölt becslés szerint az amerikai gyártók 35%-a intelligens szenzorok segítségével gyűjt adatokat. A Concrete Sensors cég például olyan érzékelőket fejlesztett, melyek a betonba építve küldenek információt az anyag állapotáról.

Egyik szakember úgy fogalmazott, hogy a Dolgok Internete hatékonyabbá teszi a munkát, miközben időt és pénzt is spórol a cég számára. De az összekapcsolt eszközök segítségével akár a károsanyag-kibocsátás is csökkenthető, és a kormányzati, hatósági szervek is optimalizálhatják a szolgáltatásaikat. 

Az okostechnológia által generált adatok mennyisége es minősége lehetővé teszi, hogy a készülékek tágabb környezetükben is képesek legyenek felismerni és kommunikálni a többi eszközzel, ami gyökeres változásokat indíthat el a technológiai szektorban.

A cikket hamarosan folytatjuk.