Trendi technológia: Mit tudnak a viselhető eszközök?

Trendi technológia: Mit tudnak a viselhető eszközök?

Trendi technológia: Mit tudnak a viselhető eszközök?

szórakozás

22 perc

A Gazdasági Rádió M2M Zóna műsorában Bodnár Csaba és Khell Bogdán vette végig a fejlesztések „evolúcióját”.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A viselhető kiegészítők piacán az egyszerű, csuklón hordható és kijelző nélküli karpántoktól kezdve a sokoldalú, különböző funkciókkal ellátott okosórákig már számos termék közül válogathatnak a felhasználók.

A korszerű megoldásoknak és a csökkenő áraknak köszönhetően a viselhető készülékek egyre inkább divatba jönnek, de a tudásuk alapján még komoly különbségek mutatkoznak. A kiegészítők közös pontjának számít, hogy általában a beszerelt mozgásérzékelőknek köszönhetően nyomon követhető a fizikai aktivitás.

A legegyszerűbb megoldás, ha egy „sima” lépésszámláló van a felhasználó csuklóján, amelyet az okostelefonokban is használt giroszkóppal látnak el. Bár ez a funkció már a legtöbb mobilon elérhető, azonban az erre alkalmas szoftverek gyorsan merítik az akkumulátort, és nem ér semmit, ha valakinek épp nincs kéznél a telefonja.

Ennél magasabb szintet képviselnek az aktivitásmérő karperecek. A sportos irányzatnak a fejlettebb változatát jelentik a fitneszkarórák. Ezen a területen a magyar vásárlók számára a Polar és a TomTom neve csenghet ismerősen, a cégek főleg amatőr sportolóknak készítenek különféle eszközöket. A kiegészítőkben található szenzorok, valamint a mögéjük épített algoritmusok ebben az esetben már jóval kifinomultabbak, és képesek arra, hogy különbséget tegyenek a mozgástípusok között.

A fejlett sportkaróráknál alapvető funkció a szívritmus mérése, amit beépített pulzusmérő szenzorral vagy mellkasra rögzíthető pánttal oldanak meg. A közép-, illetve a felső kategóriában az sem ritka, hogy az órákat GPS-szel is felszerelik. Sőt, léteznek már olyan szenzorok is, amelyek például a biciklik pedálját követve rögzítik a fordulatszámot.

A technológiai fejlettség következő lépcsőfokát a hagyományos értelemben vett okosórák képviselik, amelyek egyfajta szabadságot adnak a viselőjüknek azzal, hogy nincsenek nagyon kötött funkcióik. Funkcionalitás szempontjából a legmagasabb kategóriába pedig azok a csatlakoztatott órák tartoznak, amelyeknek a kijelzőjén már értesítők is megjelennek. Például látható, ha a viselőjük új üzenetet vagy e-mailt kapott, illetve a gombok megnyomásával a hívásokra is lehet válaszolni.

A csúcsteljesítményű órák hátulütője lehet, hogy az akkumulátorok intenzív használat mellett jelenleg még egy napig sem bírják, ráadásul a kiegészítők ára gyakran vetekszik a legkomolyabb mobilokéval.

A műsort itt hallgathatja meg: