Így láthat a jövőbe a cége

Így láthat a jövőbe a cége

Így láthat a jövőbe a cége

még több IoT

2 perc

A Big Data adathalmazaiban az információk összehasonlításával korábban nem ismert kapcsolati hálókra, összefüggésekre derülhet fény, melyek megkönnyítik a döntéshozatali folyamatokat.

Amikor a Nagy Adatról beszélünk, leggyakrabban olyan folyamatokról van szó, amelyek magukban foglalják az összegyűjtött adatok alapján felállítható modelleket, és azt, hogy ezek felhasználása milyen következményekkel is jár. A folyamat automatizált, a rendszer pedig minden lehetséges variációt megvizsgál, amíg meg nem találja a megfelelő mintát az adott probléma megoldásához.

Olvassa el az első részt is!Az adatok egyre kevésbé strukturált formában érkeznek – elég csak a Facebookra vagy a Twitterre feltöltött képekre vagy videókra, illetve az e-mailekre, a csevegőprogramokra vagy a rögzített telefonbeszélgetésekre gondolni. Így ezek összefogására egyre gyakrabban használják a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást. Ezek segítségével az okoskészülékek képesek felismerni, honnan is érkeznek a különféle információk, és így rendszereik a mintákat is sokkal gyorsabban és megbízhatóbban képesek felismerni, mint az emberek.

Az úgynevezett szolgáltatott (as-a-service) platformok is kedveznek mindennek, amikor a vállalatok felhőalapú szolgáltatásokat vesznek igénybe. Ilyenkor gyakorlatilag minden munkát a szolgáltató rendszerek végeznek el, a cégek pedig ezek használatáért fizetnek. Így nem kell hatalmas összegeket a hardverekre, szoftverekre, a helyiségek fenntartására és a műszaki személyzet alkalmazására fordítani, és a szolgáltatásokat a vállalkozások bérelhető formában vehetik igénybe.

Aggályok

A soha nem látott mértékű betekintés és újabb üzleti lehetőségek mellett természetesen olyan kockázatok és kérdések is felvetődnek, amelyekkel mindenképpen foglalkozni kell:

  • Anonim adatok: a Big Data révén a magánéletre vonatkozóan is sok információ keletkezik és kerül felhasználásra, kérdés, hogy ezekhez ki és milyen alapon férhet hozzá.
  • Adatbiztonság: az is kulcskérdés, hogy mi garantálja a szerverek biztonságát, és mi tartja távol a hackereket a sokat érő információhalmazoktól.
  • Adatokon alapuló megkülönböztetés: azt a fontos dilemmát is érdemes megvizsgálni, hogy a megszerzett adatok alapján növekszik-e a társadalmi egyenlőtlenség, előfordul-e, hogy valakit hátrányosan megkülönböztetnek az életéről gyűjtött információk alapján.

A cégeknek tehát muszáj ezeket a szempontokat is mérlegelniük a Big Datára épülő fejlesztéseknél, mert ezek elmulasztása akár kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja őket, illetve pénzügyi veszteségekhez, bírságokhoz is vezethet.

Forrás: Forbes