Tekintsen friss szemmel a modern technológiára

Tekintsen friss szemmel a modern technológiára

Tekintsen friss szemmel a modern technológiára

még több IoT

3 perc

Ha még járatlannak érzi magát a gépek közötti kommunikáció, vagyis az M2M világában, akkor az alábbi hat fontos tudnivalót mindenképpen érdemes átböngésznie.

Ki ne szeretne a lakásába egy olyan okoshűtőt, amelyik automatikusan érzékeli, ha otthon elfogyott a tej és csendben meg is rendeli az utánpótlást elektronikus fizetéssel egyenlítve ki a számlát? Vagy ki szavazna az ellen, hogy a fogyasztást hajszálnyi pontossággal rögzítő intelligens mérő segítségével jelentős mértékben lefaragja a rezsiköltségeket? Mindez ma már nem csupán egy távoli álom, hisz a gépek közötti (M2M: machine-to-machine) kommunikációra épülő technológiai megoldások és a Dolgok Internete mindezt lehetővé teszik.  

M2M-kisokos digitális stopposoknak >>A szakértők egyöntetű várakozása szerint az M2M a következő évtizedek során gyökereiben változtatja meg az emberek mindennapjait, ezért érdemes mielőbb közelebbről is megismerkedni a kifejezéssel.

Mit is jelent a machine-to-machine fogalma?

Hogy maradjunk a legegyszerűbb magyarázatnál; lényegében itt egy olyan technológiáról van szó, amely lehetővé teszi, hogy a hétköznapi használati tárgyak egymással kommunikáljanak és adatokat cseréljenek mindenféle emberi beavatkozás nélkül. A rendszer alapját a Wi-Fi-kapcsolat, az érzékelők, az RFID – vagyis a rádiófrekvenciás azonosítás – és a speciális szoftverek képezik.

Talán találkozott már korábban is azzal a kifejezéssel, hogy Dolgok Internete, amelyet először Kevin Ashton említett meg egy 1999-es gondolatmenetben. Bár sokan a fogalmakat egymás szinonimájaként használják, mégsem szabad a kettőt összekeverni.

Matt Hatton elemző a következőképpen próbálta szemléltetni a különbséget: „gondoljon az M2M-re úgy, mint a Dolgok Internetének (Internet of Things) mozgatórugójára, amely olyan lehetőségeket nyit meg a felhasználók előtt, amelyekre egyébként nem lenne mód.” A gépek közti kommunikáció teszi ugyanis lehetővé, hogy a tárgyak kommunikáljanak egymással és információkat cseréljenek a Dolgok Internetén keresztül.    

Hogyha nem annyira járatos a technológia világában, akkor érdemes átolvasnia a következő hat alapvető információt, amit feltétlenül tudni kell az M2M és az IoT működéséről:

– Ha figyelembe veszi, hogy a hűtőktől kezdve az okostelefonon keresztül az okosautókig mennyi hétköznapi használati tárgy kapcsolódhat össze a világhálón, akkor azonnal rájöhet, milyen határtalan lehetőségek nyílnak meg. A jelenlegi szakértői jóslatok szerint 2022-re az M2M-kapcsolatok száma világszerte elérheti majd az 1,8 milliárdot. A Cisco – meglehetősen konzervatívnak tartott – becslése alapján 2020-ban 50 milliárd készülék lesz képes kommunikálni az interneten keresztül, vagyis 2013-hoz képest ötszörösére emelkedhet a számuk.

– Az M2M egyik legizgalmasabb gyakorlati példája talán az okosautó. Az iparági szakértők azzal számolnak, hogy az idei évben a gyártószalagról legördülő járművek fele rendelkezik majd beépített internetkapcsolattal, a Wi-Fi lassan nem is számít majd extrának az újabb modellek esetében. A járművek a környező forgalmat, továbbá a lámpák jelzéseit is figyelembe véve összehangolhatják az autó fékezését és gyorsítását a többi kocsival.

Ezért megéri a napi robotolás >>– Persze ne gondolja, hogy az intelligens fejlesztések kizárólag az autóipart érték utol. Az M2M hamarosan a hétköznapi élet minden területét, illetve a különféle iparágakat is teljesen átszövi majd. Olyan futurisztikusnak tűnő használati tárgyak bukkannak fel, mint a robot tisztítógépek, az okoshűtők és fogyasztásmérő-órák vagy akár a lakók személyazonosságát is felismerő intelligens zárak.

– Természetesen nem csupán a járművek vagy a háztartások profitálhatnak az M2M által kínált lehetőségekből, hanem a városlakók is. A digitális okosvárosok egyre nagyobb teret nyernek világszerte, ezeken a településeken a szenzorok jelzik, hogy mikor kell kiüríteni a szemetest, beüzemelni az utcák éjszakai világítását, felgyorsítani a forgalmat, illetve fel- és lekapcsolni a jelzőlámpákat.  

IoT: tovább kell feszegetni a határokat >>– Ez persze mind remekül hangzik, de biztosan az eszébe jutott, hogy ha az egymással kommunikáló eszközök száma ilyen arányban emelkedik majd a következő években, akkor ez komoly adatvédelmi aggályokat is felvet. Az egységes szabványok és a fejlesztő vállalatok közötti együttműködés hiánya miatt sokakban felmerült, hogy a cégek miként képesek megvédeni az M2M-rendszerekben keletkező, tetemes mennyiségű információt. Emiatt kiemelten fontos, hogy a cégek a stratégia kialakításánál külön figyelmet szenteljenek a megfelelő biztonsági háló kiépítésének.  

– Mindent összegezve a gépek közötti kommunikáció kínálta lehetőségek szinte korlátlanok, így a következő években annyira közel kerülhetünk a filmekben és könyvekben megálmodott tudományos-fantasztikus jövőhöz, mint soha korábban.

Forrás: Huffington Post