Vigyázz, kész, rajt! – A vállalkozása mennyire nyitott a változásra?

Vigyázz, kész, rajt! – A vállalkozása mennyire nyitott a változásra?

Vigyázz, kész, rajt! – A vállalkozása mennyire nyitott a változásra?

gyártás

2 perc

Miközben úgy tűnik, hogy a Dolgok Internete – más futurisztikus elképzelésekhez hasonlóan – szinte a semmiből robbant be, óvatos becslések szerint is jó pár évre van még szükség a további fejlődéshez.

Két fő csapásirány határolható be: az egyik a kereskedelmi, logisztikai és ellátási lánc automatizálása, a tárgyak mozgásának követése például rádiófrekvenciás azonosítással (RFID = radio frequency identification). A másik a gépek közötti M2M-kommunikáció, amely például jól hasznosítható az ipari automatizálásban, gyártásban, a közművesítésben és más operatív technológiai területeken.

Az M2M, vagyis a machine-to-machine hagyományosan a nagyobb ipari berendezések ellenőrzésénél használható. Ahogy a mérésre, kommunikálásra, távoli beavatkozásra képes eszközök egyre kisebbek, olcsóbbak és nagyobb tudásúak lesznek, úgy bővülhet ki az intelligens technológiák alkalmazási területe. Megemlíthetők itt az épületfelügyeleti, az ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) vagy az üzletifolyamat-kezelő (BPM) rendszerek, amelyekkel korábban elérhetetlennek hitt adatok is feldolgozhatók.

Szállítmányozás, biztonságtechnika, gyártás, kereskedelem, egészségügy, és még sorolhatnánk. Minden ágazatban léteznek már olyan okosfejlesztések, amelyek hatékonyabbá tehetik a cégek működését és a vevők, ügyfelek kiszolgálását. Érdemes utánanéznie, hogy az Ön vállalkozását milyen területen segítheti a gépek közötti kommunikáció.

Világszerte egyre több cég és állami intézmény él a hálózatba kapcsolt (connected) eszközök nyújtotta előnyökkel. Íme, néhány példa:

Spanyolországban, Galíciában a szőlőhegyeken szenzorok figyelik a talajminőséget, így még időben észlelhetők a betegségek és nyomon követhető a szőlő útja egészen a palackozásig.

Közművek esetén az okosmérés (smart metering) az energiafelhasználás és a vízfogyasztás optimalizálásában, valamint az energiatudatosság növelésében rendkívül hasznos segítség.

A kereskedők az üzletekben intelligens kijelzőket használnak, amelyek segítik az áruk közötti eligazodást és felhívják a figyelmet a különleges ajánlatokra, akciókra.

A hatóságok monitorokon keresztül figyelik az utcai hulladéklerakást, hogy a szemetet mihamarabb el lehessen szállítani és ne akadályozza a gyalogos, illetve a közúti forgalmat.

A gyártók egyre több intelligens monitort használnak, így könnyebben feltárhatók és javíthatók a hibák, egyszerűbb és kiszámíthatóbb a karbantartás.

Az építőipari cégek helyi érzékelők segítségével követik nyomon a különböző berendezések használatát, ezek segítik a tervezést és megakadályozzák a lopásokat is.

Forrás: Futurethinking.ee.co.uk