Szuper emberré tesz-e minket a technológia?

Szuper emberré tesz-e minket a technológia?

Szuper emberré tesz-e minket a technológia?

még több IoT

2 perc

Napjaink korszerű technológiája és a sorra megvalósuló futurisztikus fejlesztések teljesen újraértelmezhetik azt, hogy mit is jelent embernek lenni.

Afelől senkinek nem lehet kétsége, hogy rengeteg dologban különbözünk őseinktől, nem csupán abban, hogy korszerű technikai megoldásokkal próbálunk választ adni a legsürgetőbb kihívásokra, hanem abban is, hogy az innovációt az ember szolgálatába állítva igyekszünk javítani az életminőségünket.

Ha az életben valami nem úgy sikerül, ahogyan azt szeretnénk, akkor ez mindig rávilágít a gyengeségeinkre – végső soron emberek vagyunk. A rohamosan fejlődő technológia ugyanakkor teljesen újraértelmezi azt, hogy mit is jelent embernek lenni.

A mesterséges bőrtől, végtagoktól, valamint szervektől kezdve a hologramokon át egészen a kéz- és lábmozdulatokkal irányítható készülékekig, teljesen világosan kirajzolódik a trend; az emberi fejlődés következő lépcsőfoka sokak szerint a transzhumanizmus lesz. A mozgalom követői nemkívánatosnak és szükségtelennek tartják a betegségeket, a fogyatékosságot vagy az öregedést, ezekre a problémákra a biotechnológiában, illetve más fejlődő technológiákban keresnek gyógyírt. 

A jövőben az emberi szervezet minden egyes alkotóelemének – az érzékeknek, a szerveknek (beleértve az agyat), a csontoknak és az izmoknak – teljesítményét javítani lehet. Ezeket a változásokat pedig egyes várakozások szerint elsősorban a viselhető kiegészítők és a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) fogják előmozdítani. 

Az emberek átformálása

Annak ellenére, hogy a transzhumanisták néhány elképzelése leginkább egy sci-fi könyv lapjaira illene, de ahogy a számítógépek is lassanként az életünk részévé váltak, a szóban forgó ötletek belátható időn belül akár már teljesen megszokottak lehetnek. A mozgalom követőinek egyes megoldásait egyébként már napjainkban is használjuk, gondoljunk pusztán a plasztikai beavatkozások számának jelentős emelkedésére, illetve arra az igyekezetre, ahogyan egyre több készüléket és hétköznapi tárgyat próbálunk a Dolgok Internetéhez kapcsolni.   

Először is fontos megértenünk a modern megoldások természetét, hiszen az IoT, valamint a viselhető kiegészítők térnyerése rengeteg egyéb területen (például a mérnöki tudományokban, a kvantummechanikában vagy a felhasznált anyagokat illetően) bekövetkező fejlődéstől is nagyban függ. Egyelőre még nagyon távol állunk attól, hogy rendelésre gyártott kibernetikus implantátumot és testrészeket kapjunk, ahogy azt a jövőkutatók jósolják. Ugyanakkor több vállalat is piacra dobott már olyan mesterséges külső vázakat, melyek megnövelik a viselőjük erejét, sőt lehetővé teszik, hogy bárki biztonsággal mozgasson ide-oda nehéz tárgyakat.

Japán kutatók eközben Fairy Lights elnevezéssel, kézzel is irányítható hologramokat fejlesztettek ki, amelyek egy különleges lézernek köszönhetően az emberi érintésre is reagálnak, és képesek 3 dimenziós formában fényt kibocsátani magukból. A lézer magas frekvenciájú rezgéseket (másodpercenként 1-200 ezer rezgést) állít elő, és ezzel hozza létre a holografikus képeket. Ahelyett tehát, hogy egy készülékhez lennének kötve, a felhasználóknak sokkal nagyobb a mozgási szabadságuk. Ráadásul olyan kiváló minőségű képekhez jutnak hozzá, amelyeket egy mérnöki projekt során is alkalmazhatnak, de akár azt is láthatják, hogyan állna nekik egy új ruha, anélkül, hogy felpróbálnák. 

Érdemes ugyanakkor hozzátenni azt is, hogy a transzhumanizmus komoly etikai aggályokat vet fel. Az a tény, hogy a technológia magasabb szintre emelheti az emberi test és szellem működését, sok bonyolult kérdést hordoz magában, olyan filozófiai mélységekbe menően, mint az, hogy mit jelent egyáltalán embernek lenni. Bár a hordható kiegészítők és a világhálóra csatlakozó eszközök sok esetben igen jótékony hatást gyakorolhatnak az életünkre, ugyanakkor egy tökéletesen ismeretlen terepre tévedünk, hogyha olyan fejlesztésekről van szó, amelyek az embereket természetfeletti szuperképességekkel ruházzák fel. 

Forrás: TechCrunch