Svájcban rendezik az első kiborg olimpiát

Svájcban rendezik az első kiborg olimpiát

Svájcban rendezik az első kiborg olimpiát

egészség

3 perc

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet tudósai arra kíváncsiak, vajon a bionikus végtagokkal rendelkező emberek csak pótolják az elvesztett testrészeiket, vagy esetleg előnyt is szereznek-e belőlük.

A Cybathlon névre keresztelt eseményt októberben tartják Zürichben, ahol a résztvevők olyan feladatokban mérhetik össze erejüket, mint például a mesterséges külső váz segítségével történő járás, a robotkarral történő kenyérszeletelés vagy az agyhullámokkal irányított videojátékok. Míg a hagyományos olimpián és a paralimpián tilos az ilyen jellegű kiegészítők használata, addig itt kifejezetten támogatott – sőt egyenesen elvárt.

Ahogy a rendezvény szervezője, Robert Reiner is elmondta, nem feltétlenül a sebesség és az erő a lényeg, hanem sokkal inkább az, mennyire képesek irányítani az adott berendezéseket. Épp ezért nem is versenyzőknek, inkább pilótáknak hívná a résztvevőket.

A verseny nem titkolt célja az innováció ösztönzése, hasonlóan a DARPA (az Egyesült Államok harcászati fejlesztő ügynöksége) robotikai versenyeihez. Itt a feltalálóknak specifikus feladatok megoldására kell kitalálniuk gépeket, de a fejlesztés során olyan tanulságokat is leszűrhetnek a munkából, melyeket később komplexebb megoldások kidolgozásakor is hasznosíthatnak.

A terv tehát az, hogy a kiborg olimpia egy új terepet jelentsen azok számára, akik forradalmasítani akarják a végtagpótlások technológiáját: a versenyszellem és a közös megmérettetés pedig pluszmotiváció lehet a munkában.

A jelen állás szerint nagyjából 80 csapatot várnak az eseményre, melyről a többi közt a BBC és a japán NHK is élőben közvetít majd. Ha az idei rendezvény jól sikerül, akkor a következő Cybathlont 2020-ban, a tokiói nyári olimpiai játékokkal egy időben kívánják megrendezni.

Forrás: The Next Web