Sokat profitálhat a drónok bevetéséből a gazdaság

Kapcsolódó cikkek

Sokat profitálhat a drónok bevetéséből a gazdaság

Sokat profitálhat a drónok bevetéséből a gazdaság

még több IoT

2 perc

A drónok védelmi célú használata mellett egyre inkább megjelennek az olyan jelentős gazdasági potenciált magukban hordozó felhasználási területek is, mint az infrastruktúra-fejlesztés, a mezőgazdaság vagy a szállítmányozás – mondta az innovációs és technológiai miniszter a III. Drónkonferencia és Expo megnyitóján.

Palkovics László videóüzenetében kifejtette: a gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy egy-egy jól megválasztott területen Magyarország az élvonalba kerüljön. Ezek között említette az autonóm járművekkel és az 5G mobiltechnológiával kapcsolatos fejlesztéseket, valamint a mesterséges intelligencia mellett a dróniparágat is.

A fejlesztések és a gazdasági verseny új területét jelenti a drónipar, ahol nyitott a versenypálya és nem szabad lemaradni. A miniszter elmondta azt is, hogy a tervek szerint az év végéig elkészül a nemzeti drónstratégia első változata, várják a munkacsoportok javaslatait.

A HungaroControl Zrt., a Digitális Jólét Program és a Magyarországi Drón Koalíció által szervezett rendezvény célja a pilóta nélküli repülőeszközök hazai felhasználásában rejlő lehetőségek és igények feltérképezése, a szabályozás jelenlegi helyzetének megvitatása és a hazai szakmai kezdeményezések bemutatása.

Az innovációs és technológiai miniszter jelezte: talán nincs még egy olyan iparág, amely ilyen intenzív módon fejlődne. A közeljövőben várható gazdasági jelentőségéről szólva elmondta, hogy az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a drónokkal összefüggő területek, amelyek gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót.

Egy kutatás alapján ismertette azt is, hogy a magyarországi piac értéke 2025-re meghaladhatja a 70 milliárd forintot. Szerinte ahhoz, hogy Magyarország az élvonalba kerüljön, meg kell teremteni a támogató környezetet a szolgáltatás és a technológia területén, létre kell hozni a megfelelő jogi kereteket.

Hozzátette: erős drónökoszisztémára van szükség, enélkül nem lehetséges az ipari felhasználás elterjedése. A teljes ökoszisztémát tágabban kell érteni, az iparág része az oktatás-képzés, a tanúsítás, a kutatás-fejlesztés, illetve ide értendő minden, ami a pilóta nélküli repülőkre telepíthető eszközökhöz kapcsolódik.

Az ökoszisztéma fejlesztése érdekében szinergiát kell biztosítani a csatlakozó területekkel, innovációs folyamatokkal, például az autonóm közúti közlekedéssel – idézte az MTI összefoglalóját az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A miniszter felidézte azt is, hogy májusban létrehozták a Magyarországi Drón Koalíciót a Digitális Jólét Program és Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével.

A Digitális Jólét Program szakmai vezetője köszöntőjében elmondta: a koalíció 66 tagszervezettel alakult meg, de már több mint 100 tagja van. Célja egyebek mellett a magyarországi fejlesztések támogatása, szakmai és együttműködési fórum biztosítása a drónokat fejlesztők, valamint a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők között. Gál András Levente kiemelte, hogy a drón jó eszköz a magyar társadalom, illetve a kis- és középvállalkozások digitalizációjának fejlesztéséhez.

Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a drónok gyökeres változást hoznak, segítségükkel új, fenntarthatóbb alapokra helyeződnek iparágak, például a fuvarozás, a mezőgazdaság vagy az építőipar. A pilóta nélküli repülőeszközök használata egyre nagyobb helyet követel majd a légtérben, ami számottevő hatással lesz a hagyományos légiközlekedésre is.