Okosabb irodák, városok és stadionok

Okosabb irodák, városok és stadionok

Okosabb irodák, városok és stadionok

még több IoT

2 perc

A Konica Minolta a modern irodákban lévő intelligens készülékek fejlesztésébe vágta bele a fejszéjét, a Cisco az indiai okosvárosok kialakításán dolgozik, míg egy ír és amerikai sportstadion is megújul a Dolgok Internetére épülő technológiáknak köszönhetően.

A hatékonyabban és intelligensebben működő irodák kialakítását tűzte ki célul a japán technológiai vállalat, a Konica Minolta. A cég ennek jegyében az év elején partneri megállapodást kötött egyebek között a Robin névre keresztelt, innovatív irodai szoftvert kifejlesztő Robin Powered Inc. társasággal, illetve olyan startup vállalkozásokkal, mint a Fundfire, a Trani Capital és a Ty Danco, továbbá olyan szakértőkkel, mint Tony Kreisel, Matt Peters, vagy Brennan White. A Konica Minolta ezen törekvése lehetővé teszi a vállalat számára, hogy a korábbinál jobb és okosabb munkahelyi felszereléseket állítson elő a modern irodák számára.

„Izgatottan várjuk az együttműködést a Robin Powered nevű társasággal, hiszen a cég által fejlesztett, az emberi jelenlétet érzékelő technológia mély benyomást tett ránk, és hiszünk abban, hogy a megoldás meghatározó jelentőséggel bírhat a jövő irodáiban. A vállalkozás által tervezett berendezés hozzájárul ahhoz, hogy a munka hatékonysága növekedjen, és zökkenőmentes együttműködés alakuljon ki a kollégák között” – vélekedett a Konica Minolta üzleti innovációs központjának alelnöke, Ekta Sahashi.   

A Robin megoldása alapvetően arra specializálódott, hogy az irodában található tárgyalótermeket automatikusan le lehessen foglalni. A szolgáltatás bevezetése óta már számos vállalkozásnak segített abban, hogy az alkalmazottak könnyedén és bosszúság nélkül foglalhassák le a termeket megbeszélésekhez, illetve egyéb tevékenységekhez. A cég emellett megjelent a Robin Rooms nevű, táblagépekre letölthető alkalmazásával, amely abban az esetben is segít a felhasználóknak egy tárgyalóhelyiséget találni, ha rögtönzött megbeszélésre lenne szükség, ráadásul akkor is, ha soha nem töltötték le az applikációt. A Robin programozó interfésze pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a fejlesztők saját okosirodai alkalmazásokat tervezzenek meg.

Okosvárosokat épít a Cisco

Okosodnak a városok >>A tavalyi év során az indiai Bengaluruban tartott csúcstalálkozóján jelentette be a Cisco, hogy partneri egyezséget kötött az ILFS Technologies elnevezésű indiai infrastruktúra-fejlesztő vállalattal. A két cég közös erőfeszítéssel dolgozik majd azon, hogy magasabb színvonalúvá tegyék a digitális infrastruktúrát Indiában, és hozzájáruljanak az okosvárosok kiépítéséhez. A megállapodás részeként főként arra helyezik majd a hangsúlyt, hogy a forgalom irányítását, a közbiztonságot és az e-kormányzást szolgáló megoldásokat alakítsanak ki, hogy a városlakóknak így ne jelentsen annyi problémát az üres parkolóhelyek megtalálása, miközben a víz- és elektromos számláikon is sokat spórolhatnak.

Intelligens stadionokkal a közösségi élményekért

A dublini, és az arizonai állami egyetem, továbbá az ír atlétikai szövetség (GAA – Gaelic Athletic Association) és az Intel azon munkálkodik, hogy intelligenssé tegyék az írországi Croke Park, illetve az arizonai Sun Devil sportstadiont, hogy a látogatóknak még egyedibb élmény legyen a meccsnézés. A két komplexumot a Dolgok Internetére épülő technológiákkal fogják ellátni, így lehetőség lesz rá, hogy visszajátsszák az izgalmas helyzeteket, figyeljék a sportolók teljesítményét viselhető kiegészítők segítségével, miközben jobban irányíthatják a tömeget, és növelhetik a nézők biztonságát.

Ez aztán a kosár! Sportpályára lép a technika >>A Croke Park stadion igazgatója kiemelte: a Dolgok Internetének világában sok olyan fejlesztésnek lehetünk szemtanúi, amelyek inkább a szerencsejátékokra és a hazardírozásra épülnek, ami nem igazán illeszkedik az elképzeléseikhez. Az ír komplexum üzemeltetői ehelyett főleg olyan megoldásokat próbálnak bevezetni, amelyek segítségével le lehet rövidíteni a sorban állás és várakozás idejét, plusz információkkal szolgálhatnak a rajongóknak, vagy lehetővé teszik, hogy a nézők az ülőhelyükről is kényelmesen megrendelhessék a nassolnivalókat - fűzte hozzá Peter McKenna.

Forrás: Silicon Angle