Nem ússzuk meg, a fürdőszobába is betört az okostechnológia

Nem ússzuk meg, a fürdőszobába is betört az okostechnológia

Nem ússzuk meg, a fürdőszobába is betört az okostechnológia

még több IoT

2 perc

A CES 2020 nem szűkölködött a lakás kisebb helyiségeit intelligenssé tevő kütyükben sem. Kis startupok és nagy, higiéniai termékeket előállító cégek, mint a Bic vagy a Procter & Gamble mutatták meg, hogy szerintük mi hiányzott eddig a reggeli készülődésből.

A személyre szabott lehetőségekért, eszközökért és információkért a felhasználó mindeközben az adataival (is) fizet, ezek segítségével pedig a cégek tovább fejleszthetik termékeiket.

Bőr- és adatvédelem

A francia Bic mesterséges intelligenciát használó borotvája a hozzá kapcsolódó applikációval együtt, használat közben mindent regisztrál. Az olyan információk, mint a borotválkozás sebessége, a mozdulatok száma, a tevékenységgel töltött idő, a penge élessége és a környezeti faktorok (hőmérséklet és a páratartalom), mind lehetőséget teremthetnek a személyre szabottabb borotválkozás megteremtésére, és segítenek a jövő eszközeinek kifejlesztésében – állítja a cég a honlapján.

A Bic jelenleg vállalkozó kedvű embereket keres, akik a prototípus tesztelésével adatokhoz juttatnák a vállalatot, hogy az megalkothassa „a mai emberhez, a különböző bőrtípusokhoz és használati szokásokhoz tökéletesen illeszkedő borotvát”.

Segítség, bacilusok a közelben!

Bár az intelligens borotvára még kicsit várni kell, az okosfogkeféknek már a következő generációja követel magának helyet a piperepolcokon.

Az Oral-B és a Colgate fejlesztései közül van olyan, amelyik egy ideje nyomon követi a fogmosás közbeni mozdulatokat. A most bemutatott új modellek ennél többet tudnak. A Colgate Plaqless Pro fejlesztése például kéken világít, ha lepedékkel találkozik – mint Bilbo kardja a Gyűrűk ura című Tolkien-klasszikusban, az orkok jelenlétében.

A vécé sem maradhat ki

A Procter & Gamble Charmin nevű vécépapír-márkája sem akart kimaradni az innovátorok sorából. A cukiság vonalat a wc-papír szállító robottal erősítik. A Rollbot szükség esetén mobiltelefonról irányítva gurul el a következő tekercs papírért. De a cég fejlesztői szerint a vécékbe szenzorokat is lehetne szerelni, amelyek már a helyiségbe lépés előtt figyelmeztetnek a kellemetlen szagokra.

Természetesen más társaságok is látnak fantáziát a fürdőszoba felokosításában. A Köhler például a személyre szabott fények, hangok és hőmérséklet megteremtését teszi lehetővé. Mindezt olyan, Alexáról irányítható eszközökkel érnék el, mint az okostükör, az okoskád, az intelligens zuhanyrózsa vagy a beépített hangszórókkal és hangulatvilágítással felturbózott vécécsésze.

Forrás: