Miért hasonlít az IoT az ipari forradalomhoz?

Miért hasonlít az IoT az ipari forradalomhoz?

Miért hasonlít az IoT az ipari forradalomhoz?

még több IoT

2 perc

A Dolgok Internetére kapcsolódó készülékeknek köszönhetően a vállalkozások számottevően javíthatják hatékonyságukat, automatizálhatják a munkafolyamatokat, ráadásul korábban elképzelhetetlen mennyiségű, valós idejű adatot gyűjthetnek a felhasználókról.

Napjainkban már a Dolgok Internete egyre több eszközt kapcsol egymáshoz a világhálón keresztül, gondoljunk csak a háztartási készülékekre, a viselhető kiegészítőkre és az okosautókra. A Gartner piackutató legutóbbi előrejelzése szerint idén világszerte 4,9 milliárdnyi összekapcsolt berendezés lesz forgalomban, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A cég szakértői továbbá azt jósolják, hogy 2020-ra a globálisan üzembe helyezett, egymással kommunikáló készülékek száma eléri a 25 milliárdot.

IoT története - Mikor kezdődött az "őskorszak"? >>Az utóbbi években számos komoly technológiai áttörésnek lehettünk szemtanúi a chipek fejlődésétől kezdve az internet sebességének gyorsulásáig, és mindezek a változások megalapozták azt, hogy az Internet of Things valósággá válhatott. Húsz évvel ezelőtt például a felhőalapú szolgáltatások – amelyek ma az alapját képezik az IoT-re épülő termékeknek – még egyáltalán nem léteztek. De vajon miért ekkora az izgalom az okosfejlesztések körül, és milyen hatással járhatnak ezek a technológiai változások? Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy a szakértők miért hasonlítják az IoT-t egy újabb ipari forradalomhoz:

Mi az oka annak, hogy ekkora a felhajtás?

Az Internet of Things iránti érdeklődés legelőször talán akkor támadt fel, amikor megszületett az okosotthonok, egészen pontosan az internetre csatlakozó konyha létrehozásának ötlete. A világhálóra kapcsolódó háztartási berendezések azonnal elhárítják a biztonsági fenyegetéseket, receptekkel látják el a háziasszonyokat és meg is főzik az ételt, mindehhez ráadásul egyre kevesebb emberi beavatkozásra van szükség.

Körültekintően merüljön el az IoT világában >>Mindemellett napjainkban az automatizált háztartások jelentősége egyre inkább elhalványul azokkal a lehetőségekkel összehasonlítva, amelyeket az Internet of Things nyújthat a különböző iparágaknak. A Dolgok Internetének segítségével a vállalkozások optimalizálhatják működésüket, hatékonyabbá tehetik a szervezet felépítését és összehangolhatják a különböző munkafolyamatokat.

Ez egyben azt is bizonyítja, hogy az IoT valódi erőssége talán nem is annyira az internetre csatlakozó eszközökben rejlik, hanem abban a potenciálban, amelyet a világhálóra való kapcsolódás jelent. Az intelligens technológia lehetőséget teremt arra, hogy a való világot gond nélkül összekössük a digitális univerzummal.

Valós idejű adatok

Az IoT térhódításának köszönhetően a különböző elektromos berendezések soha nem látott mennyiségű valós idejű adat összegyűjtésére képesek. A világhálóra csatlakozó készülékek a földrajzi elhelyezkedés, tehát a lokáció alapján rögzítik az információkat, nyomon követik a környezeti változásokat, és a sort hosszasan lehetne még folytatni. A valós idejű adatoknak köszönhetően az eszközök most már alkalmasak arra, hogy különböző helyzetekben automatikusan működésbe lépjenek. Ennek egy igazán életszagú példája az, amikor egy készülék értesítést küld a felhasználóknak, ha javításra szorul, nehogy egy kisebb meghibásodás később nagyobb problémává nője ki magát. Ezzel egyrészről csökkenteni lehet a kockázatokat, miközben a biztonság és a hatékonyság is javul.

A General Electric már alaposan belevetette magát a fejlesztésekbe úgynevezett Flight Efficiency szolgáltatásának bevezetésével, amely lehetővé teszi azt, hogy a repülőgépekre és a járatokra vonatkozó információkat a központ valós időben nyomon tudja követni. A technológiai óriás rendszere egyebek közt figyelemmel kíséri az üzemanyag-fogyasztást, hogy javítani lehessen a hatékonyságot. Az új megoldás továbbá azt is lehetővé teszi, hogy a szakértők valós időben elemezzék a járatokat fenyegető veszélyeket. A vállalat azzal számol, hogy a szolgáltatásuk révén jelentősen javul a repülés biztonsága, miközben számottevően csökkennek a karbantartási költségek.

Forrás: IT Pro Portal