6 fontos lépés az IoT felé

6 fontos lépés az IoT felé

6 fontos lépés az IoT felé

még több IoT

2 perc

A Dolgok Internete – Internet of Things – egyre több helyen bukkan fel. Okosórák, csatlakoztatott autók, intelligens háztartási készülékek és szenzorok tömege otthon, illetve a gyárakban… Nézzük a főbb területeket, ahová beszivárog az intelligens technológia.

1. Az IoT otthon

Az Internet of Things előnyeinek megismerése sokak számára a lakásokban, házakban kezdődhet. A világhálóra kapcsolt eszközökön és az általuk mért adatokon keresztül ugyanis az átlagember is megtapasztalhatja, hogy miként spórolhat a fűtéssel, árammal, hogyan felügyelheti távolról is az otthoni eszközöket. Ez természetesen nemcsak anyagi haszonnal jár, hanem jelentős kényelemmel is.

2. IoT az utakon

A következő lépés az utakhoz, vagyis inkább a csatlakoztatott autókhoz (connected car) vezet. Mindez nemcsak az olyan ma is használt funkcióknál hozhat előrelépést, mint a navigáció vagy a térinformatika, hanem az üzemanyag hatékonyabb felhasználásában, a balesetek elkerülésében vagy például a mechanikai problémák gyorsabb észlelésében is.

3. IoT az iparban

Ezek után az IoT elérkezik a cégóriásokhoz, amelyek a lakott területektől távoli vagy a világ másik pontján található telephelyekről, járművekről is gyűjthetnek olyan információkat, amelyek nemcsak a biztonságot, hanem a hatékonyságot is növelik. A különböző M2M (machine-to-machine – gépek közötti) megoldások segítségével például az olajfúrótornyok szivárgása azonnal észlelhető, de akár az óriásplakátok világítása is optimalizálható. Az is könnyen kivitelezhető ma már, hogy csak akkor villanjon fel a fényreklám, ha az arra járó autók adott távolságon belülre érnek. Az ipari internetről itt olvashat bővebben.

4. Az IoT megértése

A Dolgok Internetének elterjedésében sokat segít, ha szélesebb körben is ismertté válik a technológia és az általa nyújtott haszon. Az előnyök szemléltetésében kézenfekvő a vizualizációs megoldások használata, amelyek a tömeges adatok feldolgozása után nyilvánvalóvá teszik az IoT nyújtotta megtakarítás mértékét: legyen szó pénzről vagy időről.

5. Az IoT pénzügyi kérdései

Rengeteg startup és kisebb-nagyobb vállalkozás vág bele különböző IoT-alapú termékek gyártásába vagy speciális szolgáltatások kidolgozásába. A közösségi forrásgyűjtésben – így a Kickstarteren – is egyre több okosfejlesztés található. A finanszírozás viszont nemcsak a tőke előteremtésében kulcskérdés, hanem az adott szolgáltatás működtetésében is. Például kérdéseket vet fel, hogy az autóba épített szenzor adatforgalmáért ki is fizet pontosan? Az autó tulajdonosa, az autó gyártója, az eszköz gyártója, a flottakövető cég vagy esetleg a biztosító?

6. Az IoT eljuttatása a fogyasztókhoz

A vásárlók nem feltétlenül fizetnek egy termékért, csak azért, mert az intelligens megoldásokkal rendelkezik. A szolgáltatóknak épp ezért különböző szolgáltatási szint megállapodásokat (SLA) kellene összeállítaniuk, amelyek pontosan körülírják, hogyan és milyen költségekkel működik az eszköz. És ami a legfontosabb: milyen eredményeket várhat tőle a felhasználó.

Forrás: Yourstory.com