Kockázatok és mellékhatások az IoT világában

Kockázatok és mellékhatások az IoT világában

Kockázatok és mellékhatások az IoT világában

még több IoT

2 perc

A világhálóra csatlakozó készülékeken keresztül áramló személyes adatok potenciális támadási felületet jelenthetnek a hackerek számára, miközben a modern eszközök idővel az ügyfélszolgálatosok feladatainak egy részét is átvehetik.

Szinte észrevétlenül költöznek be a korszerű technológiákkal ellátott, egymással kommunikáló eszközök a fogyasztók életébe, jóval egyszerűbbé és kényelmessé téve a mindennapjaikat. Az új készülékek a Dolgok Internetén keresztül állnak összeköttetésben egymással, és csatlakoznak a világhálóhoz, a felhasználók így akár távolról, egy okostelefon segítségével is vezérelhetik a háztartásukban lévő berendezéseket. Az Internet of Things a vállalkozások esetében hozzájárulhat a hatékonyság és a termelékenység javításához, sőt egyes szakértők szerint idővel az egymáshoz kapcsolódó eszközök akár az ügyfélszolgálati dolgozók feladatait is átvehetik.

A hatás

Addig talán még eltelik némi kis idő, mielőtt valamennyi piacra kerülő terméket hálózati kapcsolattal látnak el a gyártók. Ennek ellenére a vállalkozások komoly versenyelőnyre tehetnek szert, és döntő tényező lehet az esetükben, hogyha egy olyan ügyfélszolgálati rendszert, vagy az ügyfélkapcsolatokkezelését támogató szoftvert alkalmaznak, amely illeszkedik a Dolgok Internetéhez.  

Tudjon meg mindent a Lockitron bejárati ajtóra szerelhető okoszárjairól >>A legelső lépcsőfokot a felhő-alapú megoldások használata jelenti, amelyek már most is magukban foglalnak többféle hálózati kapcsolathoz kötődő szolgáltatást. Ebből kiindulva, a mobiltelefonos alkalmazások kifejlesztése is kötelező jellegű. Néhány Dolgok Internetéhez kapcsolódó készüléket ugyanis az okostelefonokra letölthető applikációk segítségével lehet távolról is vezérelni, érdemes például a Lockitron okoszárjaira gondolni, amelyek egy alkalmazáson keresztül nyitják ki a lakás bejárati ajtaját. A jövőben a felhasználók már reflexszerűen a mobiljukat kapják majd elő, ha valami probléma adódik egy világhálóra csatlakozó eszköz használata során.

A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy a modern CRM (Customer Relationship Management) rendszereket használó ügyfélszolgálati dolgozók feladatai idővel át fognak alakulni, de munkájuk nem válik feleslegessé. A Dolgok Internetéhez csatlakozó szoftverek ugyan automatikussá tehetnek egyes munkafolyamatokat – például elküldik a termékfrissítésre vonatkozó információkat a fogyasztóknak, vagy rögzítik az ügyfelekkel folytatott beszélgetéseket – de nem helyettesíthetik teljes mértékben az ügyfélszolgálatosokat, akik olyan problémákra is megoldást találnak, amelyre egy gép nem képes.  

A kockázatok  

IoT: a kockázatokkal is számoljon >>Hogyha egy vállalat felhő-alapú szolgáltatást vesz igénybe, akkor ez biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a világhálóhoz csatlakozó készülékeken keresztül számos érzékeny személyes információ cserél gazdát. Az újabb ügyfélszolgálati rendszerek esetében ezért elengedhetetlen, hogy biztonságosak legyenek, hiszen rengeteg, az ügyfeleikre vonatkozó adatot tárolnak – kezdve attól, hogy rögzítik a fogyasztókkal lefolytatott valamennyi kapcsolatfelvételt, a hitelkártya adatok is bekerülnek a rendszerbe. Hogyha egyre több eszköz csatlakozik a világhálóra, akkor ez nagyobb támadási felületet jelent az adathalászok és hackerek számára, a korszerű megoldások tehát biztonsági szempontból sérülékenyebbek lehetnek.

Ez különösen azoknak a felhasználóknak az esetében lehet veszélyes, akik minél előbb szeretnék beüzemelni a Dolgok Internetére épülő új rendszereket, hiszen a nagy sietségben a biztonsági rések elkerülhetik a figyelmüket. A vállalkozások abba a csapdába is beleeshetnek, hogy szándékosan nem veszik tudomásul az új megoldások hibáit, pusztán csak azért, hogy a versenytársaikat megelőzve minél hamarabb a piacra dobhassák termékeiket. A biztonsági kockázatok valódiak, a legjobb megoldás tehát az lehet, ha a gyártók egy kicsit hosszabb ideig várnak és hagyják, hogy a készülékeik annyira kiforrottá váljanak, hogy ne merülhessenek fel adatvédelmi aggályok.

Ha kíváncsi a további részletekre, olvassa el cikkünk első felét is! >>

Forrás: The Next Web News