Ki gondolná, hogy már az elektromos cigaretta is okos lehet?

Ki gondolná, hogy már az elektromos cigaretta is okos lehet?

Ki gondolná, hogy már az elektromos cigaretta is okos lehet?

még több IoT

2 perc

A Juul C1 folyamatosan szemmel tartja tulajdonosát.

Nemrégiben valóságos össztűz zúdult a Juul elektronikus cigarettát gyártó amerikai vállalatra, mivel terméke nem a megfelelő célközönséghez jutott el. Így a cég még inkább igyekszik hangsúlyozni, hogy e-cigarettájuk felnőttek, nem pedig tinédzserek számára készült. Ennek jegyében alkották meg csatlakoztatott cigarettájukat, ahol a kapcsolódó applikáció felhasználói kizárólag 18 év feletti személyek lehetnek.

A Juul C1 e-cigihez csak androidos alkalmazás készült, amelyhez Bluetooh-on keresztül lehet kapcsolódni. A Financal Times értesülései szerint a termék a kanadai tesztelés után az Egyesült Államokban mutatkozik be. A cigaretta adatokat rögzít arról, mikor és hol használják, valamint monitorozza a felhasználó „füstölését”, folyamatosan követve ezzel annak dohányzási szokásait.

Helymeghatározási funkciójának köszönhetően könnyedén megtalálható az eszköz, ha netalán ott felejtették volna valahol. Lezáró képessége pedig megakadályozza, hogy bárki más is használja a készüléket.

A nyomkövetés célja a többi között a tinédzserektől történő távol tartást szolgálná. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az e-cigaretta használata is növeli a rák és a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a tinédzserek nagyobb eséllyel nyúlnak az e-cigaretta után. San Francisco pedig egyszerűen betiltotta ezeket a termékeket.

A C1 alkalmazás arcfelismerést és kétlépcsős azonosítást vesz igénybe a felhasználó életkorának ellenőrzéséhez, az ígéretek szerint megelőzve ezzel a tizenévesek dohányzását. Úgy tudni, hogy a cég fontolóra veszi a geofencing (virtuális kerítés) bevezetését is, amely szerintük megakadályozná az e-cigaretta használatát bizonyos területeken, például az iskolákban és azok környékén.

Kételyek ugyanakkor felmerülnek a fejlesztés sikerességével kapcsolatban, ráadásul a nagy mennyiségű információgyűjtés adatvédelmi kérdéseket is felvet.

Forrás: