Ez a robot a cigicsikkektől szabadítaná meg a strandokat

Kapcsolódó cikkek

Ez a robot a cigicsikkektől szabadítaná meg a strandokat

Ez a robot a cigicsikkektől szabadítaná meg a strandokat

még több IoT

2 perc

Egy holland startup alkotta meg a BeachBot nevű takarítórobotot. A gép tanulását és munkáját a Microsoft mesterséges intelligenciája segíti.

Az emberek sajnos szinte mindenhol szemetelnek. Nem jelentenek kivételt ez alól a tengerparti strandok sem, ahol a homokba dobott cigarettacsikkek finoman szólva sem nyújtanak éppen szívderítő látványt, nem beszélve a környezetvédelmi kérdésekről.

Ezen szeretne változtatni a Martijn Lukaart és Edwin Bos holland mérnökök által alapított TechTics startup BeachBot (BB) nevű találmányával. A Microsoft mesterséges intelligenciájával (AI) felturbózott szerkezet feladata, hogy megszabadítsa a strandokat az eldobott cigarettáktól. Hosszabb távon pedig a fejlesztők remélik, hogy a robotjármű minden más szeméttől is meg tudja majd tisztítani a partot.

A technológiai óriásvállalat egyelőre még csak a gép prototípusát mutatta be, amely jelenleg is „kiképzés” alatt áll. A szükséges képkészletek biztosításában és a gépi tanulási feladatok elsajátításában a szoftveróriás Trove rendszere nyújt segítséget.

Ugyanakkor a robotnak először emberi támogatásra van szüksége. Tekintve, hogy a takarítójármű „magától” nem lehet tisztában azzal, hogy egyáltalán mi az a cigicsikk. A Trove révén a TechTics felkérte a fejlesztés iránt érdeklődőket, hogy küldjenek fényképeket az AI-rendszerbe. Ennek köszönhetően a szerkezet a gépi látás segítségével minden egyes kép után egyre jobban megérti, hogy pontosan mit is kell keresnie.

A hágai székhelyű startup szerint körülbelül 2 ezer képre van szükség. A robotjárgányt első körben 200 fotó segítségével készítették fel a munkára. A szerkezet már két fedélzeti kamerával tudja felkutatni a hulladékot, seprűvel felszerelt karjait használva pedig bele is tudja forgatni a csikkeket a fedélzeti szemetesébe. Ezt követően a csapat már megfelelően meg tudja semmisíteni a veszélyes vegyületeket tartalmazó hulladékot.

A TechTics szerint ez az innováció csak a kezdet, a fejlesztők ugyanis jelenleg két kisebb roboton is dolgoznak. Ezek egyrészt megkeresik majd a csikekket, másrészt képesek lesznek kommunikálni a BB-vel a szemét eltávolítása érdekében. A cég egyúttal arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy a szemetelés soha nem lehet indokolt dolog.

Forrás: