IoT-fejlesztések a hatékonyabb futásért

Kapcsolódó cikkek

IoT-fejlesztések a hatékonyabb futásért

IoT-fejlesztések a hatékonyabb futásért

még több IoT

2 perc

A Dolgok Internete (Internet of Things) és a viselhető eszközök világában a sportteljesítmény minél pontosabb és komplexebb monitorozása is fontos szerepet tölt be.

Az „okos” fitneszkarkötők és pulzusmérők mára szinte alapvető sporteszközöknek számítanak, amelyeket a többi között a futásnál is előszeretettel használnak viselőik. Logikus módon nézve viszont a láb az a testrész, amelynek monitorozásával egyértelműen mérhető a megtett lépések, a távolságok és más kapcsolódó mutatók is.

A lábhoz csatlakoztatható IoT-eszközök nagy előnye, hogy ezen nem csupán azt képesek mérni, hogy viselőjük milyen sebességgel mekkora távolságot tesz meg, hanem a futás minősége is elemezhető. A szenzorok akár képesek megmérni a talajérintési időt, és viselésükkel a futás ritmusának meghatározása sem okoz gondot.

Habár a kapcsolódó fejlesztések egyelőre még gyerekcipőben járnak, azért lehet már miből válogatni.

Sensoria okoszokni

A fejlesztésről korábban oldalunkon is olvashattak. Természetesen nem hagyományos zokniról van szó, a Sensoria beépített szenzorai ugyanis 100%-ban képesek érzékelni a textilnyomást, így viselőjük valós időben kaphat tájékoztatást arról, mikor éri a sarka vagy a talpa a földet.

Az okoszokni egy könnyű bokapánthoz csatlakozik, amely a futás során vezeték nélkül képes továbbítani az adatokat a kapcsolódó Sensoria Fitness mobilalkalmazásnak. Így a többi között ellenőrizhető a futás ritmusa és a talajérintési idő, hogy szükség esetén valós időben lehessen változtatni a futástechnikán.

Az applikációban továbbá lábhőtérkép is található, illetve a felhasználó általánosabb információkhoz is hozzájuthat, beleértve a futás ritmusát, tempóját vagy a pulzusszámot (feltéve, ha a Sensoria pulzusmérőhöz vagy egyéb eszközhöz csatlakozik), a sebességet, de a megtett távolságot, a (tengerszint feletti) magasságot, valamint a GPS adatokat és még sok mást. Az alkalmazás lehetővé teszi a célok testreszabását és a haladás nyomon követését is.

Adidas MiCoach Speed Cell

A viselhető kiegészítő segítségével a felhasználó okostelefonja személyi edzővé alakítható. A miCaoch segítségével akár edzésterv is készíthető, de használható egyszerűen a tréningek nyomon követésére, valamint az azokat követő részletes visszajelzések küldésére.

A Speed Cell 360 fokban képes rögzíteni a mozgási sebességet, a megtett távolságot, a lépésarányt és a maximális sebességet. A cipőre rögzíthető eszköz legfeljebb 7-8 órára visszamenőleg képes eltárolni az adatokat. A kapcsolódó alkalmazásban pedig a felhasználó kiválaszthatja a számára leginkább optimális edzésprogramot, amit aztán lépésről lépésre sajátíthat el.

Ezen felül megosztható és összehasonlítható a teljesítményére vonatkozó statisztika más felhasználókéval Facebookon, Twitteren vagy e-mailen keresztül, és a sportoló a valós erőfeszítéseiért „virtuális” jutalomban is részesülhet.

Runscribe

Egy olyan apró, cipőre rögzíthető eszközről van szó, amely beépített 9 tengelyes szenzorának köszönhetően érzékeli viselője mozgását. A kütyü minden egyes lépéshez kapcsolódóan több ezer számítást végez.

A Runscibe képes a többi között a megtett lépések, távolság, lépésütem, idő, lépéshossz, különféle hatékonysági mutatók (lépésarány, talajérintési idő) mozgásprofil (a földhöz való „hozzácsapódás” típusa, a lábfej elhajlása és tempója),valamint a „sokk” és szimmetria mérésére.

Az adatok tárolása a flashmemóriában történik, a vezeték nélküli adatszinkronizálás Bluetooth Smart technológia segítségével, iOS vagy Android operációs rendszerű okoseszközön keresztül valósul meg. Az információk a Runscribe applikációból vagy a Runscribe webes felületéről tölthetők le.

Mivel a futási mutatók összehasonlíthatók, így a felhasználó láthatja, hogy meghatározott idő alatt mennyit fejlődött magához vagy másokhoz képest.