Hol alkalmazható az IoT?

Hol alkalmazható az IoT?

Hol alkalmazható az IoT?

még több IoT

2 perc

A Dolgok Internete sokszor hangzik futurisztikusnak vagy hóbortos találmányok halmazának, de már most rengeteg ténylegesen hasznos felhasználási területe van.

A látványos fejlődés előjelei már láthatóak, ahogy az is, hogy miként alakíthatja át az adott iparágakat az IoT. Íme, néhány példa:

 • Mezőgazdaság: a különböző mezőgazdasági gépekbe vagy akár közvetlenül a földbe is érzékelők telepíthetőek, amelyek mérik a föld nedvesség- és tápanyagtartalmát, vagy akár a napsütés mértékét.
   
 • Épületek (okosotthonok): a beépített szenzorok segítségére lehetnek a nagyobb házak tulajdonosainak, hogy minden a lehető leghatékonyabban működjön, például az IoT sokat segíthet a víz- és áramszolgáltatás takarékos használatában.
   
 • Közösségek: az okosvárosok sokkal optimálisabban oszthatják el a parkolóhelyeket,forgalomfigyelő rendszerek, az intelligens autópályák és a csatlakoztatott utcalámpák pedig a település költségeinek lefaragásában segíthetnek.
   
 • Egészségügy: ha a legkisebbektől indulunk, akkor a különböző babafigyelő rendszerek orvosi beavatkozás nélkül figyelik az életjeleket, a tablettába építhető érzékelők pedig a gyógyszer bevétele után is nagyon sok hasznos információt szolgáltathatnak a doktoroknak.
   
 • Gyártás: a vezeték nélküli mérőeszközökkel ellátott gyárak hatékonyabban működhetnek például a nyersanyag-felhasználás szempontjából, de javíthatják a termék minőségét és a gyártósorok biztonságát is.
   
 • Okostelefonok: a mobilok ma már mindent irányíthatnak, kezdve az ajtózártól a villanykörtén át akár a mosógépig.
   
 • Közművek: az okos-vízszolgáltatás segítségével megelőzhetővé válnak a szivárgások, vagy hiba esetén jóval gyorsabb lehet a javítás. Az intelligens áramszolgáltatói rendszernél pedig még hatékonyabban megoldható, hogy a fogyasztás alapján szabályozzák az áramelosztást.
   
 • Viselhető eszközök: az okosórák, a csatlakoztatott fitneszeszközök és egészségügyi mérőeszközök elsődleges forrássá válhatnak az emberekről gyűjtött adatok tekintetében, legyen szó sportolásról, reklámozásról, utazásról vagy a fogyasztói igényekről.

Forrás: Mapr