Egyre keresettebbek az otthoni intelligens megoldások

Sorozat további cikkei

Egyre keresettebbek az otthoni intelligens megoldások

Egyre keresettebbek az otthoni intelligens megoldások

még több IoT

2 perc

A járványhelyzet is felpörgette a korábbi trendeket: a mindennapokban, így a lakásokban is egyre többféleképpen kamatoztatható az intelligens technológia.

A Forbes összeállította a 2021-es évre jellemző trendeket, most folytatjuk a sort.

Egészségügyi IoT

A pandémia hatalmas változásokat hozott a digitális egészségügy területén. A smart home technológiáknál is markáns irány, hogy előtérbe kerültek az egészséggel kapcsolatos előnyök, mint például a páratartalom-ellenőrzés vagy a levegőminőség monitorozása. 

Az intelligens légtisztítók és légkondicionálók is egyre kelendőbbek, de léteznek olyan okoscsengők, amelyek képesek a testhőmérséklet mérésére is, így a lázas látogatókat még a lakásba való belépés előtt ki lehet szűrni.

Kevésbé a coviddal, inkább az egészséggel függ össze a víztisztító rendszerek előretörése, de a különböző mintavételt és elemzéseket végző, okosnak címkézett toalettekre is van példa.

Otthoni edzés

A pandémia miatt időnként bezárt edzőtermek, valamint a távmunka miatt megnövekedett. kényszerűen a lakásban töltött idő is segítette a tech-alapú otthoni mozgás terjedését. Az irányzat 2021-ben tovább erősödött, és nőtt az érdeklődés az innovatív, korábban futurisztikusnak gondolt technológiák iránt is.

Erre példa a tavaly nyáron a Lululemon tulajdonába került Mirror okostükör, a Samsung Smart Trainer virtuális edző vagy az Apple Watch-hoz kapcsolódó Ultrahuman applikáció.

Home office

Az otthoni munkavégzés terjedésével a különböző, főleg erre fejlesztett innovációk már tavaly is nagy érdeklődést generáltak. Ez a tendencia egyre folytatódik, ahogy a cégek továbbra is zárva tartják irodáikat, egy részük pedig áttér a hibrid vagy akár az állandó otthoni munkavégzésre.

Az olyan megoldások, mint a szomszéd fűnyírójának hangját kiszűrő, zajszigetelő ablakok vagy a videóhívások során a nappali rendetlenségét elrejtő AI-filterek jól mutatják ennek a szegmensnek a növekedési potenciálját.

High-tech biztonság

A smart home technológia fejlesztései közül a biztonságtechnika sem maradhat ki. Az okoseszközök egyre inkább összekapcsolódnak, így a tulajdonos akár távolról is ellenőrizheti és irányíthatja otthonát. Így például beengedheti a futárt, vagy felkapcsolhatja a lámpákat, ha gyanús mozgást érzékel a ház körül.

Adatbiztonság

Az új fejlesztések kapcsán korábban is előfordultak már mind a személyes adatok megsértésével kapcsolatos események, mind hackertámadások. A cégek fokozatosan fejlesztik azokat a funkciókat, amelyekkel a lakók mind a készülékek által szerzett, továbbított vagy tárolt információkat, mind a magánéletüket biztonságban tudhatják.

Forrás: