Dolgok Internete – Mi várható 2017-ben?

Kapcsolódó cikkek

Dolgok Internete – Mi várható 2017-ben?

Dolgok Internete – Mi várható 2017-ben?

még több IoT

3 perc

Az már most biztos, hogy az Internet of Things továbbra is jelentősen befolyásolni fogja az üzleti életet. Idén várhatóan tovább folytatódik a fizikai és az online világ összeolvadása, így egyre több lesz az új lehetőség, ugyanakkor számos kihívásnak is meg kell felelniük a cégeknek.

Továbbra is folytatódik a példátlan mértékű növekedés

A nagyobb vállalatok egyre inkább érzik a nyomást, hogy minél produktívabbnak kell lenniük, ugyanakkor az újonnan induló, ötletes startupok miatt előfordul, hogy kevesebb forrás áll rendelkezésükre. Az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságig mára már minden ágazatban felismerték, hogy a Dolgok Internetének segítségével növelhető a termelékenység és a működési hatékonyság. 

  • A Gartner becslése szerint az okoseszközök mai 6,4 milliárdos darabszáma még idén 9-15 milliárdra is emelkedhet. (Ezekben az adatokban a telefonok, a tabletek és a számítógépek nincsenek benne).
  • A Cisco előrejelzése szerint mindennek köszönhetően 2025-re akár 14,4 trillió dolláros pénzforgalom is generálható.

A különféle intelligens megoldások olyan további előnyöket is hozhatnak, mint a megtakarítás, az értékteremtés, a termelékenység növelése. Mindezek mellett a technológia összetettsége, a szükséges anyagi beruházások és a biztonsági kérdések megoldása komoly visszatartó erőt jelent, de a cégeknek előbb-utóbb akkor is lépniük kell.

Súlyosbodó hackertámadások

A szakértők már az intelligens eszközök és megoldások első megjelenése óta arra figyelmeztetnek, hogy a nem megfelelő védelemmel ellátott, internethez csatlakoztatott készülékek veszélyesek lehetnek, a tavalyi évben pedig még inkább előtérbe került ez a téma.

Ráadásul egyre nő a DDoS, vagyis a szolgáltatásmegtagadásos támadások száma, így a kormányzatoknak, a gyártóknak, a fejlesztőknek és a fogyasztóknak világszerte fokozott erőfeszítéseket kell majd tenniük a magasabb szintű védelem biztosítása érdekében. Az Egyesült Államokban a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Hivatal (NIST) és a Belbiztonsági Minisztérium közösen ugyan megfogalmaztak az IoT-re vonatkozó biztonsági irányelveket, de úgy tűnik, a jogalkotók még mindig vonakodnak a piac komolyabb szabályozásától.

Minden a periférián

Az eszközökbe beépített, helyi adatfeldolgozással (edge computing) várhatóan új lehetőségek nyílnak majd meg, hiszen így a készülékhasználat és a feldolgozási teljesítmény egyre inkább energiatakarékossá és költséghatékonnyá tehető, a hardveres és szoftveres együttműködésnek köszönhetően pedig egyre több iparágban jelenhetnek meg a különféle IoT-alkalmazások. 

A felhőtechnológiával kiegészített helyi infrastruktúrák kiemelt célterülete lehet a mezőgazdaság és az energiaipar, hiszen ezekben az ágazatokban döntő fontossságú a megfelelő távfelügyelet. Ahogyan pedig egyre inkább fejlődnek a Dolgok Internetéhez kapcsolódó megoldások, úgy a drága adatátviteli költségek lefaragása érdekében egyre többen fognak átállni a helyi adatelemzésen alapuló megoldásokra – összegezte a főbb várakozásokat a TechZone360.