IoT Workshop: a Dolgok Internete, ahogy a magyar szakemberek látják

IoT Workshop: a Dolgok Internete, ahogy a magyar szakemberek látják

IoT Workshop: a Dolgok Internete, ahogy a magyar szakemberek látják

még több IoT

3 perc

Idén tavasszal lesz kétéves az IoT Workshop Budapest előadássorozat. A szervezők célja a kezdetektől fogva, hogy valóban gyakorlati oldalról mutassák be az Internet of Things világát, a nemzetközi trendeket, és egyúttal kapcsolatépítési lehetőséget biztosítsanak a technológia iránt érdeklődő vállalatok, startupok és fejlesztők számára. Következő rendezvényüket január 26-án, csütörtökön tartják.

A meetup még 2015 tavaszán indult, és akkor kezdték szervezni az első előadásokat is, a mostani rendezvény pedig immár a 13. lesz a sorban. A téma iránti érdeklődést mutatja, hogy a rendezvénynek már 1300 követője van, és egy-egy workshopon 50-100 ember vesz részt. A csoportot Herbel Péter Takács Péterrel és Balássy Györgyel alapította a LogMeIn támogatásával. Célközönségükbe tartoznak az IoT területen fejlesztő tech startupok és az IoT/M2M témával foglakozó mérnökök, érdeklődők.  

A workshopok témái nagyon sokrétűek, de ez nem meglepő, hiszen az Internet of Things területe is sokrétű, és rengeteg informatikai problémát hordoz magában. Voltak már előadásaik webes technológiákról, hardverfejlesztésekről, machine learningről, Big Datáról, de a mesterséges intelligenciáról vagy az önvezető autókról  is. Jelenleg fut egy olyan sorozatuk is, amely a wireless (vezeték nélküli) technológiák általi hardverfejlesztésekre fókuszál. Ezt az előadássorozatot Kovács Krisztián tartja a Silicon Labs-től.

„A meetup fő célja a magyar Internet of Things közösség építése, mindezt pedig oly módon szeretnénk elérni, hogy gyakorlatias IoT problémákkal és megoldásokkal foglalkozó programokat szervezünk. Célunk, hogy összehozzuk azokat a fejlesztőket, startupokat és érdeklődőket, akik IoT-fejlesztéssel foglalkoznak akár a szabadidejükben, akár a munkájuk során. Természetesen emellett az is fontos volt számunkra, hogy ezekből az előadásokból mi magunk is tanulhatunk, és új fejlesztőkkel ismerkedhetünk meg, akik lehet, hogy éppen azonos problémán dolgoznak” – összegezte az m2mzona.hu-nak Herbel Péter, az IoT Workshop Budapest egyik alapítója.

A szakember hozzátette: az IoT nem egy új technológia, hanem sokkal inkább egy szelete az informatikának, amelyet egyébként régóta ismerhetünk M2M, vagyis Machine-to-Machine (gépek közötti kommunikáció) névvel. Az elmúlt években viszont kétségtelen, hogy látványos fellendülés ment végbe a Dolgok Internete területén. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a hardverkomponensek egyre olcsóbbak lettek, és ma már akár 1 dollárért lehet venni Wi-Fi vagy Bluetooth modult, így pedig egyre kifizetődőbb lett bármilyen eszközt az internetre/hálózatra kapcsolni, ráadásul az internethálózat is sokkal jobb lett.

„Az utóbbi pár évben egy kicsit még útkeresés látható ezen a területen több szempontból is. Egyrészt a hardvergyártók próbáltak minél olcsóbb és jobb modulokat fejleszteni, gyártani az eszközfejlesztőknek, és a nagy szoftvercégek is kijöttek a saját IoT-platform megoldásaikkal, ami szintén megkönnyíti a fejlesztők munkáját. A fejlesztői eszközök, a fejlesztési tapasztalatok és tudás is bővült mostanra, így már sokkal egyszerűbb dolga van azoknak a cégeknek, amelyek ilyen típusú projektbe kezdenek. Ezekből a tényezőkből adódóan arra számítunk, hogy most jöhetnek a jó ötletek és fejlesztések” – részletezte Herbel Péter.

A következő workshop programja

Okosotthon és az Apple
Kovács Krisztián – Silicon Labs

Hogyan gondolkodik a világ egyik legnagyobb termékgyártója az otthoni automatizálásról, mi is az Apple stratégiája? Az előadás átfogó képet ad az Apple HomeKit protokollról és arról, hogy mi szükséges a HomeKit termékek fejlesztéséhez.

IoT a gyakorlatban: Távfelügyelet egy baromfiüzemben
Kulifai Zoltán – Vodafone Magyarország, Senior Solution Sales Manager és Weibel Balázs – CubiLog, ügyvezető.

Hogyan teheti hatékonyabbá és biztonságosabbá a termelést a baromfiólak távfelügyelete, a silómérleg távmérése vagy a tojásszámlás?

A rendezvény január 26-án 18 órától kezdődik, a helyszín: LogMeIn Labs, Budapest, VI. kerület, Paulay Ede utca 12.