IoT a baromfitenyésztésben – A Gallus és a Vodafone közös fejlesztése

IoT a baromfitenyésztésben – A Gallus és a Vodafone közös fejlesztése

IoT a baromfitenyésztésben – A Gallus és a Vodafone közös fejlesztése

Esettanulmányok

5 perc

A Gallus Kft. a távközlési cég – gépek közötti – IoT-megoldásával tette biztonságosabbá működését.

A több mint 25 éve baromfineveléssel, -keltetéssel és -feldolgozással foglalkozó Gallus-csoport öt telephelyén vezették be 2016-ban a Vodafone és fejlesztő partnere, a Cubilog által szállított távfelügyeleti monitoring rendszert.

Mire keresték a technológiai megoldást?

A devecseri vállalat a baromfiistállók biztonságos távoli megfigyelését kívánta IoT-technológiával is biztosítani a nap 24 órájában. A többi között az is elvárás volt a telepített rendszer felé, hogy megfelelően működjön a távfelügyelet és riasztás abban az esetben is, ha például villámcsapás miatt áramkimaradás történik a telephelyek valamelyikén. A brojlercsirke ugyanis nagyon érzékeny a környezeti változásokra, legfőképpen a hőmérsékletre. Emiatt is rendkívül fontos a tartástérben a folyamatos áramellátás, és ezáltal a vezérléstechnika 0-24-ben történő megfelelő működése, melynek része a hűtés, fűtés és szellőztetés is.

Mi volt az üzleti cél?

A bevezetett távfelügyeleti monitoring rendszernél a fő elvárások közül kiemelhető, hogy a fejlesztés az esetleges változások vagy meghibásodások felismerésével hozzájáruljon a baromfitenyésztés hatékonyságának és a termelés gazdaságosságának növeléséhez. További cél az esetleges környezeti változások, a gépek váratlan leállása által okozott komoly anyagi károk vagy más káresemények megelőzése is.

Milyen fejlesztés valósult meg?

Az innováció alapját egy sokoldalúan alkalmazható plug and play kialakítású készülék és egy felhőalapú felület együttese adja, amelyhez perifériákat csatlakoztatva lehetővé válik:

  • számos környezeti paraméter – így például a tartástér hőmérsékletének – mérése;
  • az épületek villamos ellátásának felügyelete – mind a három ipari fázis esetében monitorozza a fáziskimaradást a beszerelt mikrokontroller;
  • az elektromos berendezések vezérlése, szabályozása;
  • valamint a tartástereknél külső és belső ajtónyitás-érzékelés.

Hogyan működik az IoT-megoldás?

A rendszer a távolról, egyszerűen beállítható szabályok alapján folyamatosan ellenőrzi a meglévő helyi automatavezérlés működését. Az egyedi igények alapján szerkeszthető webes felület alkalmas riasztási üzenetek küldésére, amennyiben a vizsgált paraméterek bármelyike eléri vagy meghaladja a beállított határértéket, időintervallumot.

A rendszer például azonnali riasztást küld a diszpécserközpontnak, ha a tartástérben a levegő hőmérséklete nem elfogadható, ha áramkimaradás tapasztalható, vagy ha a műszakon kívül valaki kinyitotta az ajtót. Valamennyi mérési eredmény visszamenőlegesen is elérhető interneten keresztül – akár okostelefonról, akár számítógépről.

Milyen kihívások voltak a telepítés során?

A külső IoT-eszközök telepítése egyszerű, szinte bármikor elvégezhető feladat volt, a hőmérsékletszenzorok tartástérben történő vezetékezése viszont speciális munkát jelentett a műszaki szakemberek számára. A baromfiistállókban ugyanis szigorú higiéniai, állategészségügyi és biztonsági szabályok vannak. A vezetékezést és előkészítést ebből adódóan úgy kellett időzíteni, hogy a munkálatok az adott tartástér szervizidőszakára essenek, amikor az istálló teljes kiürítése, takarítása és fertőtlenítése zajlik.

Milyen további IoT-fejlesztések segíthetik a baromfiágazatot?

Az innovációs lehetőségek közé tartozik a siló telítettségmérésének az IoT-rendszerbe történő integrálása, a tojásszámlálás automatizálása vagy az itatókban a vízátfolyás műszeres mérése is. A fejlesztés alatt álló kameraalapú tojásszámláló rendszer képes a tojások méret-, illetve színalapú monitorozására és szükség esetén azonnali riasztás küldésére is. A munkaerőpiaci tendenciákat tekintve a vagyonvédelmi ágazatban is tapasztalható munkaerőhiány miatt még inkább felértékelődhet az IoT távfelügyeleti monitoring szerepe.

Így segíti a Gallus eredményességét az IoT

„Folyamatos innovációkkal fejlesztjük gazdaságunkat: 100 baromfiistállót működtetünk, 12 mezőgazdasági telephelyen évente 75 millió csirkét keltetünk. 2015-ben hoztuk meg azt a döntést, hogy még biztonságosabbá tesszük működésünket. Folyamatosan építettük ki a biztonságtechnikai és távfelügyeleti rendszert. Létrehoztunk egy 24 órás biztonsági központot is, ahol tapasztalt és képzett vagyonvédelmi szakemberek felügyelik a telephelyeinket, munkájukat a mai kor igényeinek megfelelő biztonságtechnikai eszközök segítik” – összegezte Agócs Gábor, a Gallus-csoport biztonsági vezetője.

A szakember hozzátette, hogy minden telephelyük videokamerákkal megfigyelt. Az élőképeket a biztonsági munkatársaik folyamatosan elemzik. A központ továbbá rendelkezik GPS járműkövető rendszerrel, ami saját gépjárműveik ellenőrzésére és a megtermelt élőáruk szállításának nyomon követésére nyújt megoldást.

A Vodafone és a Cubilog által biztosított IoT távfelügyeleti monitoring rendszer ennek a központnak a biztonságtechnikai elemeit egészíti ki. „A fejlesztés segítségével a telephelyeket baromfiistállónként tudjuk megfigyelni. Ez egyrészt lerövidíti a reakcióidőnket, hiszen azonnal megkapjuk a jelzéseket a felmerülő problémáról, amit rögtön orvosolni tudunk. A távfelügyeleti megoldás továbbá anyagilag is jelentős megtakarítást nyújt, hiszen minimálisra csökkentjük a hibákból adódó károkat. Az adatok monitorozásával és kiértékelésével növeljük a minőségi körülményeket is a baromfiistállókban, ami által a termékeink minősége is emelkedik” – fejtette ki Agócs Gábor.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a magyar mezőgazdaságban, állattenyésztésben is egyre inkább megjelennek az egymással kommunikáló gépek, felismerve, hogy ez a technológia milyen nagymértékben képes hozzájárulni a folyamatok, rendszerek biztonságához és stabil üzemeltetéséhez” – mondta Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.