CES 2016 – A kiállítás legjava

CES 2016 – A kiállítás legjava

CES 2016 – A kiállítás legjava

még több IoT

4 perc

A Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai expó évről évre egyre több okosnak mondott újdonságot kínál.

Digitális technológia az utakon is

Közlekedési újdonságokból eddig sem volt hiány, az idei évben pedig minden eddiginél több földi (és légi) újdonság mutatkozott be. Bemutatták például a FFZERO1 elnevezésű csodaautót, mely négy különböző elektromos motor segítségével 1 000 lóerős teljesítményre képes, külső borítása pedig szénszálas szerkezetű.

Szintén említésre méltó a Volkswagen Budd-e névre keresztelt mikrobusza a maga kifinomult hangvezérlésével, érintés- és gesztusalapú irányíthatóságával és hatalmas képernyőjével. A gyártó 2020-ra hosszan tartó és ultragyors feltölthetőséget ígér.

A BMW sem maradhat ki a sorból, bemutatták a többi között a 3D megjelenítésre képes képernyőből álló iVision koncepcióautójukat, illetve a motorkerékpárosoknak szánt úgynevezett HUD sisakjukat és a lézeres alapú világítási rendszerüket is.

Folytatódott a dróninvázió

A legnagyobb dobás pedig nem is egy gépjárműves fejlesztés volt, hanem az Ehang 184 személyszállításra is képes drón: a 200 kilogramm súlyú repülő azzal a céllal készült, hogy teljesen önállóan legyen képes szállítani utasát a levegőben.

Drónokból egyébként nem volt hiány, a többi között látható volt az Intelligent Energy üzemanyagcellás darabja, mely jóval hosszabb ideig képes a levegőben tartózkodni, tankolására pedig kevesebb időt kell elvesztegetni.

Virtuális valóság

A virtális valóság (VR = Virtual Reality) önmagában nem újdonság, viszont idén három jelentős VR headset is kereskedelmi forgalomba kerül, ez pedig az otthoni felhasználói szokásokat is megváltoztathatja.

Elsőként érdemes említeni az Oculus Riftet, mely fülhallgatóból, „szemüvegből” és az Oculus Touch vezérlőt foglalja magába. Az 599 dolláros ár nem kevés (főleg úgy, hogy egy, az eszköz előnyeit kihasználni képes PC nagyjából 900 dollárba kerül), viszont a felhasználó korábban soha nem tapasztalt élményekben részesülhet – összegezte a Gizmag.

A HTC Vive is hasonló modell, az eszköz olyan előre néző kamerarendszert is tartalmaz, mely figyelmezteti viselőjét a szobában lévő akadályokra, mielőtt a felhasználó még belebotlana azokba.

Bár a minősége az előző daraboknál a Gizmag szerint némileg gyengébbnek mondható, a Sony Playstation VR megfizethetőbb és elérhetőbb megoldást jelenthet a konzoltulajdonosok számára, akik így szintén a játékélmény átélésének új szintjére léphetnek.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a VirZoom nevű 2-300 dolláros szobakerékpárt, amely mindhárom előző termékkel képes együtt működni. Habár az így elérhető játékok nem túlságosan összetettek, arra viszont kiválóan alkalmasak, hogy tekerés közben eltereljék az ember figyelmét.