Csavard fel a tévédet!

Csavard fel a tévédet!

Csavard fel a tévédet!

szórakozás

1 perc

Igazak a pletykák: az idei CES kiállításon az LG egy olyan tévéképernyővel rukkol elő, amelyet szabályosan fel lehet csavarni.

A Las Vegasban órákon belül kezdődő CES fogyasztói elektronikai kiállításon mutatja be az LG azt a 18 hüvelyk (kb. 46 centi) átmérőjű OLED képernyőt, ami úgy tekerhető fel, mint egy papírból készült poszter – igazolja a HVG Tech rovata. A monitorként vagy tévéképernyőként is használható megoldás előnye, hogy az eszközt így bármikor egyszerűen össze lehet tekerni, és egy csőbe helyezve így könnyen szállítható.

A hajlítható képernyő az új OLED technológiának köszönhető, ahol az O az Organic-ot rövidíti, és azt jelenti, hogy a képernyőnek nincs szüksége háttérvilágításra – így lehetnek különösen vékonyak a kijelzők. A BBC videójában élő tesztet is láthat az új szerkezetről, ők egyelőre egy 18 inches (nagyjából 45 centiméter) átlójú képernyővel játszhattak, de a terv szerint akár a mai nagyobb tévék méretében is, 55 inches átmérővel is terveznek.

A kijelző csak felcsavarható és csak az egyik irányba. Ez azt jelenti, hogy nem lehet úgy hajtogatni, ahogy a science fiction régóta képzeli a jövő digitális újságát. Addig is azonban nagyon hasznos lehet azoknak, akik nem akarják folyamatosan egy tévéképernyővel eltakarni a nappali falát, vagy esetleg tetszőlegesen hajlított képernyőt szeretnének felszerelni valamilyen falfelületre.

Egyelőre még sok úgynevezett halott pixel van a kijelzőn, és a BBC újságírója szerint néhány perc hajlítgatás egyre több jelent meg belőlük, így biztosan van még mit fejleszteni a technológián. Szintén a vegasi kiállításon tárja majd a nagyközönség elé az LG a (nem elírás!) 1 milliméter vastag (vékony) tévéjét is.