Az 5G pozitív hatása a mindennapi életünkre

Kapcsolódó cikkek

Az 5G pozitív hatása a mindennapi életünkre

Korlátlan lehetőségek: az 5G pozitív hatása a mindennapi életünkre

még több IoT

2 perc

Az ötödik generációs hálózat népszerűségét nemcsak a szupergyors sebesség magyarázza, hanem az is, hogy az 5G olyan fejlesztések alkalmazását teszi lehetővé, amelyek gyökeres változást hoznak.

„Az 5G-nek elképesztő hatása lesz az emberekre, például az életminőségük nagymértékben javulni fog” – jósolja Laila Worrell, az Altran North America csúcstechnológiai vállalat vezérigazgatója. A CNN Business kiemelt néhány fő területet, ahol áttörés várható.

Az önvezető autók

A várakozások szerint a sofőr nélküli járművek fontos szerepet fognak betölteni a mindennapi ingázásban. Az autonóm járművek használata már régóta beszédtéma, és az ötödik generációs hálózat bevezetésével mindez valóra is válhat.

Az ágazati szereplők szerint az 5G sebessége akár 100-szorosa lehet a 4G-nek, ráadásul rendkívül nagyszámú készülék tud majd egyszerre csatlakozni a hálózathoz. Mindez pedig lehetővé teszi a járművek számára, hogy valós időben kommunikáljanak egymással: tudni fogják, hogy mikor fog a másik autó sávot váltani vagy fékezni, és ehhez igazodni is tudnak az optimális forgalom elérése érdekében.

Például a BMW iNEXT egy városi terepjáró, amely várhatóan 2021-ben kerül piacra. A SUV olyan érzékelőkkel van felszerelve, amelyek a környezetből származó adatokat gyűjtik és dolgozzák fel.

Mint ahogyan Christoph Grote, a BMW elektronikai fejlesztési vezetője elmagyarázta: „ez az autó folyamatosan figyeli a körülötte lévő forgalmat, és a releváns információkat azonnal küldi a felhőbe, tehát egy valós idejű térképet generál, amelyhez aztán az összes többi gépkocsi is hozzáfér”.

Az 5G és a méhek

Természetesen az innovációs lehetőségeknek ezzel koránt sincs vége. Az új generációs hálózat a környezetre is számottevő hatással lehet – például az „okos” mezőgazdaságban.

A NimbeLink eszközkövetési megoldásokért felelős ügyvezetője azt emelte ki, hogy az 5G és a Dolgok Internete hogyan képes támogatni a méhek védelmét, és ezáltal a világ élelmiszerellátását is.

„A méhkasok rendkívül értékesek, és nagy szükség is van rájuk, úgyhogy a méhészeknek muszáj védelmezniük őket. A jövőben például nyomkövetők segítségével monitorozhatják a raj állapotát” – részletezte David Houghton.

A The Bee Corp nevű szervezettel együttműködve a NimbeLink kifejlesztett egy követő rendszert, amely lehetővé teszi az olyan alapfontosságú adatok gyűjtését és elemzését, mint például a hőmérséklet, a páratartalom, a mozgás és a helymeghatározás.

A jövő a 6G?

A hétköznapi emberek még csak most kezdik felfedezni, hogy mi mindenre képes az 5G, de a kutatók már a következő nagy dobáson dolgoznak. „Az 5G jó, de a 6G még jobb” – vetette fel Ari Pouttu, a finnországi Oulu Egyetem tudományos professzora.

A 6G várhatóan 2030-ban kerül bevezetésre, és a mobiltelefonokon is túlmutató fejlesztésnek ígérkezik. „Tegyük le az okostelefont, és gondoljunk arra, hogy miként tudnak az emberek az infrastruktúra segítségével kommunikálni egymással. Vannak már nyomtatott elektronikával felszerelt okosfelületek vagy okosszemüvegek, tehát a jövőben bármi kommunikációs készülékké válhat” – vetítette előre a szakértő.

Forrás: