A munkahelyekre is betörne az Amazon

Kapcsolódó cikkek

A munkahelyekre is betörne az Amazon

A munkahelyekre is betörne az Amazon

még több IoT

2 perc

A hangvezérelt rendszerek nagy népszerűségnek örvendenek az okosotthonokban, így nem meglepő, hogy az amerikai vállalat a munkahelyeket is meghódítaná a technológiával.

Az első megjelenése óta a kereskedőóriás virtuális asszisztense, Alexa sok változáson esett át. Nemcsak az elérhető eszközök, hanem a versenytársak száma is növekedett: a Google és az Apple is piacra lépett saját otthoni hangszórókkal, és a három vállalat azóta is kiélezett versenyt folytat az okosotthon-piac uralásáért. Az Amazon most a következő hadszínteret is kijelölte: a munkahelyeket.

Távvezérelt tárgyalóterem

Az Echo termékcsaládhoz jelenleg is bárki fejleszthet alkalmazásokat, úgynevezett „készségeket” (skills). Ezek olyan szoftverek, melyek új hangparancsokkal bővítik Alexa „szókincsét”, hozzáférést biztosítva például adatbázisokhoz, vezérelhető eszközökhöz vagy szoftverekhez.

Hangvezérlés: keveset beszélgetünk az okoseszközökkel

A Wall Street Journal értesülései szerint az Amazon az Alexa for Business szolgáltatás indítását tervezi, mely lehetővé tenné az üzleti ügyfelei számára, hogy saját felhasználású készségeket fejlesszenek a rendszerhez, belső irodai használatra. Így a képernyők helyett hangparancsokkal is hozzá lehetne férni az eladási adatokhoz vagy az alkalmazottak adatbázisához.

Természetesen Alexa alapfunkciói is integrálhatóak lennének az üzleti környezetben. Minden tárgyalóterem külön Echo hangszórót kaphatna, melyen keresztül a távol lévő megbeszélőpartnerek is csatlakozhatnak, de az eszköz segítségével vezérelhető lenne akár a világítás és a fűtés is.

Kiaknázatlan ügyfélkör

Az Amazon az új fejlesztésével is jelentősebb bevételekre tehet szert. Először is vélhetően valamilyen használati díjat kérnének az üzleti ügyfelektől a szolgáltatásért. Érdemes emellett azt is kiemelni, hogy a teljesen új igényekkel rendelkező felhasználóbázis új lehetőségeket teremt a fejlesztők számára is, akik így minden bizonnyal sokkal szívesebben csatlakoznak a rendszerhez.

A következő lépés már csak az, hogy a vállalat rávegye a nagy cégeket, hogy bevásároljanak az okoshangszórókból az irodáikba. Tekintve, hogy mekkora ütemben terjed a hangvezérlés, ez nem is tűnik nehéz feladatnak.

Forrás: TechCrunch