2020-ra lesz szupertelefonunk

2020-ra lesz szupertelefonunk

2020-ra lesz szupertelefonunk

még több IoT

2 perc

A következő generációs mobiltelefon – amely szupertelefonként (superphone) lehet ismert – már öt év múlva megjelenik, és forradalmasíthatja az életünket.

Erről a Huawei régiós fogyasztói üzletágának elnöke beszélt Budapesten. Wang Yanmin a várakozásaikról elmondta: a szupertelefon a fizikai valóságot köti majd össze a virtuális valósággal. Ez azt jelenti, hogy a készülék egy olyan „élő organizmus lesz”, amely rögzíti a tulajdonos viselkedését és szokásait, valamint érti a preferenciáit. Hasonlóan, mint Baymax a Big Hero 6 animációs filmből, a jövő mobilja teljesen megértheti majd az embert, kölcsönhatásban lesz vele és a környezetével. Ezáltal gyorsabbá és egyszerűbbé teszi az életet. 

A Huawei szerint a szupertelefonok a különféle innovációkat, applikációkat sokszorosan integrálják, illetve egymással kombinálják, és ez lesz a legjelentősebb trend az intelligens készülékek jövőbeli világában.

A következő generációs, 5G-s szupergyors és teherbíró távközlési hálózatoknak köszönhetően, minden mindennel összeköttetésben áll majd, több tárgy, szenzor, gép, „dolog” (Internet of Things – IoT) kommunikál majd egymással, mint ember emberrel. De az eszköz ugyanakkor az emberhez „simul” majd. A vállalat már mozgósította forrásait annak érdekében, hogy a szupertelefon legfőbb technológiáit kifejleszthesse.

Antennás butamobiloktól az okostelefonokig

Wang Yanmin azt is elmondta: ha végigtekintünk a mobiltelefonok fejlődés-történetén, akkor 12 éves ciklusonként láthatóak forradalmi változások. A Motorola első generációs feature telefonja például 1995-ben jelent meg, és az eszköz pillanatok alatt a kommunikáció teljesen új formáját valósította meg. A hívások kezdeményezése és az SMS-ek mobiltelefonon küldése megváltoztatta az emberek közötti kommunikációt. Abban az időben a mobiltelefonok legfontosabb ismertetőjegye a nagy antenna volt. 

Butamobiloktól az okostelefonokon át az M2M-ig

12 évvel később jelentős ugrás következett a mobiltelefonok és az okostelefonok nyújtotta szolgáltatások között: 2007-ben megérkezett az iPhone, és egy évvel később megjelentek az androidos okostelefonok a piacon. A mobiltelefon pedig átalakult egyszerű kommunikációs eszközből a felhasználókat még több formában segítő készülékké, amely állandó online kapcsolatot és számos szórakoztatási lehetőséget kínál, segítségével akár vásárolni is lehet és elérhető a közösségi média is. 

A következő 12 éves ciklusra a Huawei bátran jósolja, hogy még szorosabbá válik majd a kapcsolat a mobiltelefonok és az emberek között, és öt éves távlatban létrejöhet a szupertelefon.