Telematika: a technológiai fejlődés újabb utakat nyit meg

Kapcsolódó cikkek

Telematika: a technológiai fejlődés újabb utakat nyit meg

Telematika: a technológiai fejlődés újabb utakat nyit meg

logisztika

2 perc

A globális piac dinamikus növekedését mutatja, hogy 2017 és 2022 között 28,5%-os átlagos éves növekedést érhet el.

Az már régóta nyilvánvaló, hogy a gépjárművek és az informatikai felhők közötti kommunikáció könnyen megvalósítható. Az önvezető autóknak azonban még rengeteg biztonsági kihívásnak kell megfelelniük. Az „okos” telematika használatával az autók, a kamionok, a nehézgépjárművek, de akár még a hajók esetében is sok újítás várható az adott gépjármű monitorozása, a GPS és a fedélzeti diagnosztika révén. A további fejlesztéseknek köszönhetően a járműmozgások számítógépes térképek segítségével még pontosabban rögzíthetők lesznek.

A telematika fogalma önmagában véve még nem jelent újdonságot. A Dolgok Internetéhez történő csatlakozásnak köszönhetően azonban a telematikai szolgáltatások is élvezhetik a felhőalapú megoldások előnyeit. Kritikus kérdést jelent viszont, hogy a járműben generált adatok hogyan kapcsolódnak a „külvilágban” található készülékek által biztosított információkhoz.

Ha például az önvezető gépjárművek nemcsak egymással, de az emberekkel is képesek lennének kommunikálni, az komoly előrelépést jelentene. Ez is felértékelheti a telematikai szolgáltatók szerepét, hiszen rajtuk keresztül érhetők el a különféle megoldások, legyen szó segélyhívó szolgáltatásról vagy különféle informatív alkalmazásokról.

Ezt a folyamatot azonban kormányrendeletektől kezdve az éghajlatváltozásig sok minden befolyásolja. A flottaüzemeltetők erőteljesen hangsúlyozzák az energiatakarékosságot és a járműbiztonsági intézkedéseket. Ugyanakkor olyan üzleti modellekkel állnak elő, amelyek csökkenthetik a teljes működési költséget (Total Cost of Operations, TCO). Utóbbi magában foglalhatja a beszerzési és a fenntartási költségeket, valamint az értékcsökkenést is. És ez az a pont, ahol a konnektivitás mint bérelhető szolgáltatás (connectivity-as-a-service, CaaS) új lehetőségeket nyithat a telematikai szolgáltatók és az ügyfelek számára is.

A gépjárművekről gyűjtött adatok először egy felhőalapú platformra kerülnek továbbításra. Ezt követően – az alkalmazás helyétől, az üzemanyag-fogyasztástól vagy a sebességtől függően –  az így nyert információkat különböző szolgáltatásokhoz használják fel. Mivel az alkalmazások kompatibilisek a telematikai rendszerekkel, így láthatóvá válik a flottakezelők működése.

A Netscribes által közzétett Global Telematics Market Report szerint a globális telematikai piac 2017 és 2022 között 28,5%-os átlagos éves növekedést (CAGR) érhet el, így 2022-re akár 233,24 milliárd dolláros bevételt is hozhat.

A cikk folytatásában megvizsgáljuk, milyen területek érintettek a folyamatban.

Forrás: