Rákapcsolna a NASA a légi mobilitási fejlesztésekre

Kapcsolódó cikkek

Rákapcsolna a NASA a légi mobilitási fejlesztésekre

Rákapcsolna a NASA a légi mobilitási fejlesztésekre

logisztika

2 perc

A több évig tartó projektmunkával az utasszállító repülőgépek és más fejlett mobilitási megoldások bevezethetőségét könnyítenék meg.

Az ANRA Technologies vezető szerepet tölthet be a kapcsolódó projektekben. A vállalat ugyanis a FlyOhio nevű együttműködés keretében végzi majd el a kapcsolódó teszteléseket és fejlesztéseket. Ez egy olyan, a DriveOhio fejlett légi mobilitásért (advanced air mobility, AAM) felelős csoportja által vezetett program, amelyben állami, magán- és egyetemi intézmények egyaránt részt vesznek.

A többi között vizsgálják a drónokhoz és más hasonló járművekhez kapcsolódó biztonsági kérdéseket, illetve más felmerülő problémák áthidalásának lehetőségét a modern megoldások közlekedési rendszerekbe történő integrálásával. Az ANRA már komoly eredményeket ért el ezen a területen, mivel tavaly sikeresen befejezte a NASA AAM NC (X3) szimulációit. Ennek során városi légi közlekedési (urban air mobility, UAM) szolgáltatóként szimulált környezetben tesztelték a kapcsolódó forgatókönyveket.

Az ANRA kulcsszerepet játszott a pilóta nélküli forgalomirányítás (unmanned traffic management, UTM) és más drónintegrációs technológiák globális fejlesztésében is. A vállalat a NASA mostani projektjében a városi légi közlekedés elsődleges szolgáltatója lesz, amely lehetővé teszi az információcserét a repülőgép-üzemeltetők és más érdekelt felek között, valamint a kapcsolódó automatizált szolgáltatások tesztelésében és rendszerintegrációjában is részt vesz.

A kutatás több tényezőre épül: az új járműkonfigurációk lehetővé teszik a teljesen elektromos és a hibrid-elektromos meghajtási szerkezeteket is. A röppályán maradás érdekében vizsgálják a járművek önálló üzemeltetésének és a pilóta/kezelő munkaterhelésének csökkentési lehetőségét. Továbbá kitérnek a jelenlegi légiforgalmi szolgáltatórendszerek által nem kezelhető műveletekre is.

A FlyOhio csapata együttműködik a NASA-val a multimodális szállítás tervezésében, modellezésében és a szállítási rendszer AAM részének szimulációjában. A többi között vizsgálják majd az utasszállító drónok és más AAM-járművek közösségi hatásait, foglalkoznak a társadalmi elfogadás (beleértve a zajszennyezést is) kérdéseivel, a közösségi szerepvállalással és az infrastruktúra tervezésével is.

Forrás: