Megalakult a magyarországi drónkoalíció

Kapcsolódó cikkek

Megalakult a magyarországi drónkoalíció

Megalakult a magyarországi drónkoalíció

még több IoT

2 perc

A Drón Koalícióban jelenleg 66 név szerepel az alapítók között, de május 28-ig lehet még csatlakozni a szervezethez. Az összefogás célja az, hogy ne csak a légi közlekedési vagy felhasználási szempontból legyen egy átfogó szabályozás, hanem technológiafejlesztési és gyártási szempontból is a vezető államok között legyen Magyarország.

A következő években az iparág akár 100 ezer embert is foglalkoztathat Európában, és 10 milliárd eurós piaccá alakulhat.

Bár még nem sötétült el az ég a pilóta nélküli repülőktől, de a hazai drónkoalíció alapítói úgy gondolták, hogy nemcsak minisztériumok és hazai egyetemek, hanem magáncégek és különböző egyesületek összefogása is szükséges ahhoz, hogy idehaza egy megfelelő szabályozás alakuljon ki.

Két évvel ezelőtt a Paksi Atomerőmű hőcsóvájának a mérésére is használtak drónt. Ebben a projektben benne volt a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is. 

A koalíció alapítóülésén az is kiderült, hogy a távirányítással működtetett vagy autonóm módon haladó járművek világa már annyira összetett, hogy előbb-utóbb nemcsak a levegőben, hanem a víz alatt is használják majd őket idehaza is – például a különböző vízminőséggel és talajváltozásokkal kapcsolatos kutatásokra.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy az agrárium, a hadiipar, a közlekedés, de bármilyen más köznapi használat is, előbb-utóbb a mindennapjaink részévé válhat.

Rohács Dániel, a Drón Koalíció elnöke szerint nem véletlen, hogy ekkora összefogással alakult meg a hazai szervezet. Rengeteg érdeket kell majd összefésülni, nemcsak a fejlesztésben és a gyártásban, de a közlekedés területén is.

A részletekről hallgassa meg a Trend FM összeállítását!

Május 28-ig lehet alapítótagként csatlakozni a szervezethez. A Drón Koalíciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a HungaroControl Zrt. közösen hívták életre.

Az együttműködési fórum koordinációs feladatait a Közlekedéstudományi Intézet és a Digitális Jólét Program látja el. A szervezet szakmai közreműködésével alakíthatják ki Magyarország drónstratégiáját is.