Önvezető bódék szállítják házhoz a friss gyümölcsöt

Kapcsolódó cikkek

Önvezető bódék szállítják házhoz a friss gyümölcsöt

Önvezető bódék szállítják házhoz a friss gyümölcsöt

logisztika

1 perc

A friss gyümölcsök vagy zöldségek online rendelése olyan szempontból kockázatos, hogy nem mi választjuk ki a nekünk tetsző darabokat. Erre kínál megoldást a kaliforniai Robomart, mely az online rendelések kiszállítása helyett a vásárlás lehetőségét hozza házhoz.

Az NVIDIA cég a mesterséges intelligencia programjának részeként fejlesztette a guruló, önvezető bódét. A koncepció alapját egy speciális szállítóautó adja, mely négyes szintű autonómiára, vagyis teljes mértékű sofőr nélküli vezetésre is képes.

A futurisztikus külsejű minifurgonon található egy sor LIDAR, radar és kamera, egy mozgásvezérlő rendszer, valamint a szükséges kifinomultsággal rendelkező útvonaltervező- és akadályelkerülő szoftver. A teljesen elektromos meghajtással működő jármű óránként nagyjából 40 kilométeres csúcssebességre képes, és a HEVO vezeték nélküli töltőrendszer segítségével mintegy 130 kilométert tud megtenni egy töltéssel.  

A hűtött raktérben több polcnyi különféle termék helyezhető el, magát a bódét pedig ugyanúgy lehet házhoz rendelni, mint egy utazásmegosztó szolgáltatást. Ahogy a jármű megérkezik, a vevő kinyitja az ajtót, leveszi a polcokról, amire szüksége van. A szabadalmaztatott polcfigyelő rendszer pedig nyomon követi, hogy milyen árucikkek hagyták el a furgont. Ezután az online fizetési platform a megfelelő összeggel terheli a vevő számláját. A szisztéma hasonlít az Amazon kasszamentes önkiszolgáló boltjához.

A Robomart jelenleg a kaliforniai hatóságok engedélyét várja, hogy megkezdődhessen a tesztüzem. A fejlesztők úgy tervezik, hogy nyáron már teljes gőzzel folyhatnak a próbautak.

Forrás: Engadget