Felpörög a flottamenedzsment

Felpörög a flottamenedzsment

Felpörög a flottamenedzsment

logisztika

2 perc

Több támogató tényezőnek köszönhetően Ausztráliában és Új-Zélandon akár a tavalyi duplájára emelkedhet az üzemben lévő flottamenedzsment-rendszerek száma.

A gépek közötti kommunikációra (M2M), valamint a Dolgok Internetére fókuszáló Berg Insight kutatócég összegzése szerint a tavalyi utolsó negyedévben a vizsgált országokban mintegy félmillió flottamenedzsment-készülék volt használatban.  

Miután az összetett éves növekedési ütem (CAGR) elérheti a 16 százalékot, ez a szám a legújabb jóslatok szerint 2020-ra akár 1,1 millióra emelkedhet. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az ausztrál és az új-zélandi piacon több pozitív tényező fejti ki jótékony hatását. Ezek közé sorolható a jogszabályi környezet (az egészségre és biztonságra vonatkozó rendeletek) kedvező irányú változása, az úthasználati díj (amely a következő tíz év során kiválthatja az üzemanyag-adót), valamint az elektronikus munkanaplók bevezetése. 

Az EWD-k, vagyis az elektronikus naplók lényegében olyan készülékek és rendszerek, amelyek figyelemmel kísérik és dokumentálják a sofőr munkáját és pihenőidőit. Az ausztrál kormány tervei szerint ezt a lehetőséget 2017 folyamán vezetik majd be egységesen, és ez várhatóan számottevő mértékben befolyásolja a telematikai megoldások kereskedelmi használatát. Mindez egyben azt is maga után vonja, hogy a sofőrök nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Így például a valós idejű, pontos információknak köszönhetően sokkal jobban megtervezhetik a munkájukat, és értesítést kapnak arról, hogyha valahol az úton elakadással kell számolniuk. 

Ausztráliában és Új-Zélandon a piacon rendkívül sokféle szereplő van jelen, legyen szó akár kisebb helyi kereskedőkről vagy vezető nemzetközi szolgáltatókról – emelte ki Rickard Andersson, a Berg Insight vezető elemzője. A szakértő azt is hozzátette, hogy a feliratkozók számát tekintve a Teletrac Navman cégnek sikerült a térségben piacvezető szerepre szert tennie, és erős pozíciót kiépítenie mind a két országban. A mezőnyben emellett érdemes kiemelni az EROAD, az IntelliTrac, az MTData és a Smartrak szerepét, amelyek valamennyien helyi vállalkozások – összegezte az IoT Now hírportál.