Ausztráliában teszteli a drónos csomagküldést a Google

Kapcsolódó cikkek

Ausztráliában teszteli a drónos csomagküldést a Google

Ausztráliában teszteli a drónos csomagküldést a Google

logisztika

7 perc

A keresőóriás egyik fejlesztőcsapata a háttérben már évek óta dolgozik a Wing-projekten. A nagy titkolózás után most a déli kontinensen próbálhatják ki egyes felhasználók az autonóm légi csomagküldés előnyeit.

Sok cég fantáziáját megmozgatta már a drónos csomagküldés lehetősége. Az autonóm szerkezetek segítségével ugyanis a nap 24 órájában, futárok nélkül is kézbesíthetőek a termékek, legyen szó életmentő gyógyszerekről vagy csak a gyorsétteremből megrendelt vacsoráról.

Önvezető szállítás földön és a levegőben

A Project X, a Google újszerű technológiák fejlesztésével foglalkozó divíziója 2014-ben tesztelte először az innovatív kiszállítást. Akkor jöttek rá, hogy a hagyományos kvadkopteres felépítés segítségével nem tudnak megfelelő távolságokat elérni, ezért drónjaik csak felszálláskor hasonlítanak helikopterekre, a levegőben már inkább repülőként hasítanak.

A tesztelők a mostani projekt kapcsán kiemelték, hogy az ausztrál kontinens belső területein sokszor hatalmas távolságra élnek egymástól és a városoktól az emberek. Ez azt is jelentheti, hogy akár 40 perces vagy hosszabb autóutat kell megtenni egy szimpla bolti bevásárláshoz is, ha például főzés közben derül ki, hogy valamilyen alapanyag nincs otthon. 

A videóban megszólaló gazdálkodó gyakorlatibb példát említett: ha a földeken való munka közben meghibásodik egy gép, akkor a drónos szállítás segítségével sokkal gyorsabban jutnának pótalkatrészhez. Manapság egy ilyen probléma esetén nem ritka, hogy aznapra vége a munkának, haza kell juttatniuk a gépet, és a javítás után leghamarabb csak másnaptól dolgozhatnak újra.

A fejlesztők emellett egy helyi – mexikói ételeket kínáló – gyorsétteremlánccal is együttműködnek. A felhasználók így megadott körzetben a rendelést követően nagyjából tíz perc alatt átvehetik a friss burritóikat, hiszen azokat a drónok légvonalban, akár 120 km/órás sebességgel is kiszállíthatják. Hasonlóan gyors szolgáltatásra jelenleg egyetlen autós futár sem lenne képes.