Smart city: Bécstől is tanulhat Budapest

Smart city: Bécstől is tanulhat Budapest

Smart city: Bécstől is tanulhat Budapest

közszolgáltatás

2 perc

Az osztrák tapasztalatokat is be szeretné építeni a fővárosi önkormányzat a Budapest Smart stratégiába.

Míg Bécs számára az emberközpontúságot, a fenntarthatóságot és az élhetőséget jelenti a smart city fogalma, addig Budapesten jelenleg mindenki mást ért alatta – derült ki az Eurocomm-PR rendezvényén.

A másik nagy különbség, hogy a smart city gondolata az osztrákoknál a várostervezés, városirányítás minden szeletében jelen van, Budapesten viszont alulról, projekt alapon igyekeznek ebbe az irányba haladni. A magyar főváros azonban most törvényi lehetőséget kapott, hogy újrafogalmazza stratégiáját – jövőre készül el ugyanis a Smart Budapest koncepció.

A szomszédos fővárost az egynapos szakmai találkozón Thomas Madreiter, Bécs főépítésze, Andreas Trisko, a Bécsi Városháza városépítési és városfejlesztési ügyosztályának vezetője, valamint Robert Kniefacz, az építészeti és településfejlesztési ügyosztály helyettes vezetője képviselte.

Nem felülről szeretnék a problémákat megoldani

Thomas Madreiter elmondta, hogy számukra nem kizárólag a technológia jelenti az intelligens várost, az csupán egy fontos eszköz a stratégia megvalósításában. A nyitottság, élhetőség, szociális kiegyensúlyozottság és szabadság mellett kulcsszerepe van annak, hogy nyitottak legyenek az új hatásokra, és a problémákat a lakosság, valamint az érintettek bevonásával oldják meg, ne pedig felülről.

Otthonos okosvárost szeretnének

Hasonló célkitűzései vannak – az életminőség növelése, a technológia mint eszköz alkalmazása, valamint a társadalmi szerepvállalás növelése – Budapest jövőre elkészülő stratégiájának. Ennek kapcsán Mártonffy Miklós főépítész elmondta: a mostani találkozó eredményeit, a két főváros párhuzamait és kihívásait is bele szeretnék építeni. Így a smart city Budapestnek sem csak egy technológia-fókuszú várost jelent, hanem egy otthonos várost.

A tapasztalatcserén ezen kívül szó volt a budapesti Duna-parti projektekről, valamint az épített értékek védelméről Bécsben és Budapesten. Ennek kapcsán kiderült, hogy a helyi védelem révén Budapest jobban meg tudja védeni a történelmi városképhez tartozó épületeket, mint a műemlékvédelmi hatóság, amelynek határozatai nem kötelezőek az építési hatóság számára.

Bécsben ennél nehezebb a helyzet, ott ugyanis a történelmi városkép védelme érdekében az önkormányzat kijelölt ugyan úgynevezett védett övezeteket. Az itt található épületek esetében azonban csak a homlokzat és az ablakok megtartására ügyelhetnek.