Önvezető kukásautó teheti biztonságossá a hulladékgyűjtést

Önvezető kukásautó teheti biztonságossá a hulladékgyűjtést

Önvezető kukásautó teheti biztonságossá a hulladékgyűjtést

közszolgáltatás

3 perc

A Volvo olyan megoldást fejlesztett ki, melynek segítségével a jármű magától tolat végig az utcákon, minden ház előtt megáll, eközben pedig egyetlen munkás is elég, aki segít a kukák kihúzásában.

A svéd autógyártó az ország egyik szemétszállító cégével, a Renovóval fogott össze, hogy megalkossa az autonóm kukásautót. A jármű LIDAR-szenzorok segítségével tájékozódik, biztonságosan kikerüli a mozdulatlan akadályokat (például a parkoló autókat), de odafigyel a többi közlekedőre is.

A fejlesztés előnye, hogy kevesebb munkaerőt igényel. Azokban az országokban, ahol ezt a munkát egyetlen ember végzi, ott valóban jelentős mennyiségű időt spórolhat meg a technológia. De a bérköltségek ott is számottevően csökkenhetnek, ahol járművenként egy sofőr és néhány rakodómunkás látja el a feladatot.

Intelligens szenzorok a hulladékkezelésben

További előnye a technológiának, hogy állítólag nagyobb biztonságot garantál. Egyfelől az alkalmazottnak nem kell a vezetésre figyelnie, csak a tárolók ürítésére, másfelől pedig a teherautó oldalára rögzített, lézeralapú szenzorok sokkal pontosabban látják a felmerülő akadályokat, legyen az egy parkoló autó vagy akár egy úttestre gurult labda.

A gyártó közlése szerint a jármű egyelőre nem képes teljes útvonaltervezésre. Csak előreprogramozott útvonalon képes az önvezető közlekedésre, de természetesen a kukásautók esetén ez nem probléma, hiszen ritkán változik hétről hétre a bejárandó útvonal.

A szemét begyűjtése után viszont szükséges az emberi tudás: a sofőrnek vissza kell szállnia és magának kell vezetnie a kukásautót, a jármű ugyanis előremenetben nem tud önállóan közlekedni, és a hulladékgyűjtő telepre csak hagyományos módon tud eljutni.

Forrás: Sia Magazine