Nyomkövetővel látják el a kínai utcaseprőket

Kapcsolódó cikkek

Nyomkövetővel látják el a kínai utcaseprőket

Nyomkövetővel látják el a kínai utcaseprőket

közszolgáltatás

1 perc

Bár az országban korántsem újdonság, hogy megfigyelik a polgárokat, Nanking egyik városrészében ezt most sikerült új szintre emelni.

A tavalyi évben a hírportálok már beszámoltak olyan fejlesztésekről, mint például az autókban kötelezően elhelyezendő RFID chipek, a rendőrök arcfelismerő napszemüvege vagy a diákoknak tervezett, helymeghatározóval ellátott uniformisok.

Idén sincs azonban megállás, újabb és újabb ötletek születnek az okostechnologia beépítésére a mindennapokba, a még teljesebb ellenőrzés érdekében. Ilyen fejlesztés a nankingi köztisztasági cégnél bevezetett nyomkövetésre alkalmas karkötő.

Április elején a kínai Abacus News számolt be róla, hogy Csiangszu tartomány fővárosában az utcaseprőket GPS-szel ellátott okoskarkötőkkel látták el. Ez nemcsak pontosan és folyamatosan jelzi, hogy éppen hol tartózkodnak, hanem 20 percnél hosszabb szünet, vagyis mozdulatlanság esetén hangosan a munka folytatására „buzdítja” az alkalmazottat. A munkások aktuális hollétét a rendszer a térképen jelöli.

Ellenállásba ütköztek

Ahogy azonban arról a South China Morning Post beszámolt, egy nap alatt akkora lett a közfelháborodás, hogy a biztosítékot leginkább kiverő funkciót eltávolították a felszerelésről. Vagyis a karkötő ugyan továbbra is állandóan jelzi viselője tartózkodási helyét, de legalább már nem szól rá, hogy „Kérem, folytassa a munkát!”.

Kérdés, ez elég lesz-e a kedélyek lecsillapítására. A kínai hírportálok mindenesetre úgy interpretálják a történetet, mintha már maga a nyomkövetés-funkció sem létezne.

Forrás: