Okoskamerákat is bevet a kínai Nagy Testvér

Kapcsolódó cikkek

Okoskamerákat is bevet a kínai Nagy Testvér

Okoskamerákat is bevet a kínai Nagy Testvér

közszolgáltatás

2 perc

A SenseTime mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt térfigyelő kamerákat gyárt, és az utóbbi időben igen csak népszerű lett a befektetők körében.

A cég május második felében 620 millió dollár friss forráshoz jutott a befektetőktől. Áprilisban 600 millió dollárt vontak be hasonló módon. A vállalat értékét jelenleg 4,5 milliárd dollárra becsülik.

A kínai online kereskedelmi óriás, az Alibaba lett a legnagyobb befektető a társaságban a részvénykibocsátások első köre után. A későbbiekben azonban hasonlóan nagy részesedést szereztek a különböző befektetési alapok, mint a Qualcomm, a Fidelity International, a Hopu Capital, a Silver Lake és a Tiger Global.

Li Xu alapító-vezérigazgató a forrásbevonástól mindenekelőtt nagyobb hatékonyságot vár a szükséges erőforrások alkalmazásában, és azt reméli, hogy ezáltal közelebb kerülnek a hazai és tengerentúli partnereikhez is. Továbbá bízik benne, hogy a mesterséges intelligencia (AI) még nagyobb szerepet fog kapni a jövőben az ipari folyamatokban.

A SenseTime már így is az egyik legnagyobb szereplő a világpiacon az AI-technológiákat használó cégek körében. Olyan kiemelt üzleti partnereik vannak, mint a Honda, a videokártya-gyártásban vezető Nvidia, a kínai közösségi média, a Weibo. A partnerek között megtalálhatók az ázsiai telefongyártók, mint a Huawei, Oppo, Vivo és Xiaomi. A vállalat ezen kívül gyakorlatilag egyeduralkodó Kínában a térfigyelő kamerák hálózatának kiépítésében is, tehát a kormányzatot is kiemelt partnerként könyvelhetik el. Ez is magyarázhatja a rendkívüli népszerűségüket.

Az állami együttműködés része, hogy 170 millió AI-alapú, arcfelismerésre képes kamerát telepítettek az országban, ráadásul a cég látta el az utcai járőrök egy részét okosszemüveggel is. A begyűjtött adatok alapján a kínai kormány 2020-ra szeretne felállítani egy olyan országos „társadalmi megbízhatósági pontrendszert”, amelyben mind az 1,4 milliárd állampolgára szerepel. Mindenki attól függően lesz pontozva, hogy milyen jól viselkedik.

Forrás: