Mozgó hidak és okoshajók Amszterdamban

Mozgó hidak és okoshajók Amszterdamban

Mozgó hidak és okoshajók Amszterdamban

közszolgáltatás

2 perc

A bostoni MIT és az egyik amszterdami egyetem közösen vágott bele a városi hajózást érintő projektbe, amely automata teherszállító eszközök alkalmazását is magában foglalja. A Roboat hatásköre nemcsak áru, hanem emberek szállítására és adatgyűjtésre is kiterjed.

A fejlesztés célja, hogy 2017-es kezdéssel megtervezze és kivitelezze a világ első automatizált hajóflottáját Amszterdamban. A projektre 25 millió eurót és öt évet szánnak a tervezők, a bostoni MIT és az Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions. A választás azért esett épp a holland fővárosra, mert 1000 kilométernyi csatornájával és 1500 hídjával, illetve hosszú múltra visszatekintő, innovációs megoldásaival ideális kereteket nyújt a vízi közlekedésen alapuló beruházásnak. 

A csatornarendszer szerepe a régi időkben kulcsfontosságú volt a település infrastruktúrájának szempontjából, és mind a helyiek szabadidős tevékenységei, mind a turisztika miatt máig nagy jelentősége van. Emellett a vizek, hidak, csatornák, az IJ folyó és annak kikötői nagy segítséget nyújthatnának a jelenleg fennálló közlekedési, mobilitási problémák megoldásában, valamint a megfelelő vízminőség biztosításában.

A mozgó infrastruktúra fejlesztése is fontos részét képezi a kutatásnak, hiszen az utazók és így a forgalom eloszlása az idő változásával mindig más és más. A nagyobb rendezvények, fesztiválok idején vagy csúcsidőben sokkal nagyobb forgalmat kell elvezetni, mint az átlagos hétköznapokon.

A Roboat pontosan emiatt szeretné feltérképezni a lebegő infrastrukturális elemekben rejlő lehetőségeket is: például olyan hidak kifejlesztésének megoldását vizsgálná, amelyek mindig oda úsznak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, vagy ha szükséges, a partvonalat kiterjesztő, a víz közepén felbukkanó elemek létrehozását is beépítené a tervezés menetébe.

Emellett az okoshajónak lesz egy kifejezetten adatgyűjtéssel foglalkozó része is, ez elsősorban a környezettudatosságot segíti majd, például a vízminőség, levegőminőség vagy a zaj mérésével. Kiemelt cél a fertőzésveszély korai stádiumának kimutatása is, ami segítséget jelenthet a csatornák tisztításában és a vízfelszínen úszó szemét eltakarításában, ideértve annak az évente 12 ezer biciklinek a kihalászását is, amelyek a csatornák egyikében fejezik be a gazdájuknak tett szolgálatot.

Forrás: ReadWrite