Klímaváltozás: felértékelődhet a smart city szerepe

Kapcsolódó cikkek

Klímaváltozás: felértékelődhet a smart city szerepe

Klímaváltozás: felértékelődhet a smart city szerepe

közszolgáltatás

2 perc

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kulcsszerepe van a településeken kiépíthető intelligens technológiáknak, ugyanakkor ezzel túl kevesen vannak tisztában, emelte ki a Milestone Systems kutatása.

A videómenedzsment-megoldásokra szakosodott dán cég felmérése szerint a britek négyötöde szeretné, hogy a helyi hatóságok nagyobb erőbedobással küzdjenek a környezeti kockázatok ellen. Az Egyesült Királyságban eddig 230 önkormányzat hirdetett regionális klímavészhelyzetet.

Ugyanakkor a szigetországbelieknek mindössze 47 százaléka van azzal tisztában, hogy az adatok és technológiák nagyobb mértékű felhasználása révén is csökkenthető az ökológiai lábnyom. Ebben a tekintetben a fiatalabb generáció, vagyis a 18-24 évesek előrébb járnak, mint a 65 felettiek (52%, illetve 31%).

Malou Toft, a cég Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért felelős elnökhelyettese a smart city technológiai lehetőségek terén való edukáció jelentőséget hangsúlyozta. Szerinte a fenntarthatóság és a klímaváltozás kezelése már most sok város esetében szerepel a fő prioritások között, így a valós változást elindító fejlődés vonzhatja a támogatókat.

Az intelligens fejlesztések, illetve az általuk elérhető optimalizálás és energiahatékonyság révén csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása, és javulhat a levegő minősége. A légszennyezettség kérdése sokakat érdekel: a felmérés szerint az emberek 29 százaléka aggódik miatta, ha városlátogatásra megy.

A járvány csak ideiglenesen segített

Az európai környezetvédelmi hatóság júniusban közzétett adatai szerint hiába csökkent a karanténidőszak alatt a károsanyag-kibocsátás, a kontinensen vizsgált 323 város közül mindössze 127-ben volt az egészségre különösen veszélyes, 2,5 mikronméret alatti részecskék (PM 2,5) mennyisége a megengedett értek alatt.

A lezárások enyhülésével Nagy-Britanniában is újra nagyon forgalmasak lettek az utak. Bár a szakemberek a távmunka térnyerésére számítanak, ami megakadályozhatja a közlekedési dugók korábbi szintre való visszatérését, de a városi közlekedés ezzel együtt is komoly kihívásokkal küzd.

A válaszadók több mint harmada érzi úgy, élete során nőtt az utak zsúfoltsága. Az okosvárosok és a csatlakoztatott járművek ugyanakkor növelhetik például a közlekedésmenedzsment hatékonyságát, így gyorsulhat a haladás, csökkenhet az utazáshoz szükséges idő, és javulhat a közlekedésbiztonság.

Érdemes bevonni a helyieket

Az okostechnológiát kamatoztató települések elvitathatatlan előnyei ellenére a résztvevők mindössze 22 százaléka gondolja azt, hogy azok pozitív hatással lehetnek a változásra. A megkérdezettek fele szívesen hallana még azelőtt az új technológiákról, hogy azok bevezetésre kerülnének, 61 százalékuk pedig úgy érzi, hiába szeretne, nem jut elég információhoz a fejlesztésekkel kapcsolatban.

A Milestone Systems elnökhelyettese azt is megjegyezte, hogy az emberek szerte a világban egyre szkeptikusabbak a technológiával kapcsolatban, illetve azoknak a saját életükre való hatásait illetően. Ennek tükrében úgy gondolja, a smart city beruházások rohamos terjedésével az egyik legfontosabb szempont a fogyasztói és lakossági bizalom megteremtése kell, hogy legyen.

Forrás: